Hegyalja

2020.02.07. 09:47

Egyeztetés szükséges a szakmai szereplőkkel

Első ülését tartotta szerdán a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács.

Serfőző László

Fotó: Serfőző László

A tokaji eseményen – amelyen részt vett Koncz Ferenc országgyűlési képviselő, Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Héjj Dávid miniszterelnöki biztos – Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi helyettes államtitkára arról adott számot, hogy a kormány rendelkezett a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj, világörökségi terület kezeléséről és kiemelt egyetemes értékének védelméről, amely szabályozás az attribútumok megóvásához kapcsolódó követelményeket, korlátozásokat és tilalmakat tartalmazza.

Mint az előterjesztésre került, indokolttá vált a térség szakmai szereplőivel történő egyeztetés a világörökségi rendelkezés érvényesítése és hatásának megvizsgálása tárgyában. A szabályozás a Tokaji borvidék társadalmi, természeti, gazdasági életére jelentős hatást gyakorol, így indokolt egy részletesebb, több szakmai szempontot figyelembe vevő társadalmi egyeztetés lefolytatása. A kormányrendelet kimondja még, hogy a kulturális örökség védelméért felelős miniszter által kiadott Tokaj Világörökségi Arculati Kézikönyv segíti elő a világörökségi terület kiemelkedő egyetemes értékét hordozó attribútumok megóvását. Az előterjesztés célja továbbá a kormányrendelet társadalmi egyeztetésének megkezdésével kapcsolatos tájékoztatás, a társadalmi nyilvánosság mértékének, formájának és fórumának, időpontjainak meghatározásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában