beruházás

2020.02.25. 15:00

Az útfejlesztések éve lesz

Több beruházás is elindulhat idén Szögligeten, utak is megújulhatnak.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Bejárta az országos sajtót is a múlt hét elején a hír: két, vélhetően Második Világháborús bomba került elő hétfőn egy építkezés közben Szögligeten. A munkálatokat a polgármester leállíttatta, a helyszínt a polgárőrség őrizte.

Sikeres projektek

– Már csütörtökön elszállították a robbanótesteket, amelyeknek a kibontása során továbbiakat is találtak, így végül nem is csak kettőt kellett elvinniük – mondta megkeresésünkre hétfőn Üveges Attila, a település polgármestere. Addig persze okozott némi izgalmat, na és egy jó hetes csúszást a református diakónia központ területén elindult építkezésen. Az épületben eddig idősek nappali ellátását biztosították, ám az egyházközség sikeresen pályázott a Magyar Falu Program keretében az épület bővítésére, így nyártól már gyerekekkel is foglalkoznak majd a központban. De nem csak a reformátusok, hanem az önkormányzat is sikeresen vett részt a pályázati kiírásban.

– Őt pályázatot nyújtottunk be a Magyar Falu Programba, ebből három is sikerrel vette az akadályt. Az egyik keretében olyan eszközöket szerezhettünk be, amelyek elsősorban útjavítások során lesznek nagy hasznunkra, így például egy úthenger, aszfaltvágó, betonvibrátor, betonkeverő. Ezek éppen pénteken érkeztek meg Szögligetre, így amint az időjárás engedi már bevethetők lesznek. De nyertünk az óvoda udvarának fejlesztésére is, ezt nyáron, az óvodai szünet alatt végezzük el – magyarázza a polgármester.

De szintén útfejlesztést takar a harmadik sikeres projekt is, amelynek keretében a pályázati forrásból újulhat meg a Petőfi utca. Ezzel pedig még koránt sincs vége az idei útberuházásoknak, amelyek a települést érintik.

– Már a tervezése is folyamatban vannak annak a beruházásnak, amelyre a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től kaptunk ígéretet, mint idén megvalósuló fejlesztés, ez pedig a településre vezető bekötőút felújítása – mondta el Üveges Attila. Már évtizedek óta nem volt komolyabb javítás a kisebb kátyúzáson kívül ezen az útszakaszon, miközben Szögliget csak ezen keresztül közelíthető meg. Most 150 millió forintot fordít a közútkezelő arra, hogy új aszfalton gördülhessenek az ideérkező autók.

Erre pedig szükség is lehet, hiszen szintén várva várt beruházás indult el a település határában megtalálható Szádvár romvárán, amely eddig is vonzotta a turistákat, azonban ez a jövőben még inkább így lehet. Hazánk legnagyobb romvára ugyanis bekerült a Magyar Vár és Kastély Programba, és egy tavalyi nagy feltárást követően mintegy háromszáz millió forintot fordítanak arra, hogy látogatóbarátabb legyen. Így a feljáró lépcsőt teszik például biztonságossá, de padokat, szemeteseket is kihelyeznek és az egyik bástyán is dolgoznak éppen, tudtuk meg.

Egyre kevesebben

A jó idő érkezésével együtt indul a közmunkaprogram is Szögligeten, melybe évről évre kevesebb embert tudnak bevonni, mivel egyre többen mennek el dolgozni. De mint a polgármester megjegyezte: inkább az okozzon fejtörést, hogy ki dolgozzon a településen, mint, hogy a munkanélküliséggel legyen probléma.

(A képen Üveges Attila polgármester látható az építkezésen talált bombáknál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában