Gazdálkodás

2020.02.13. 09:30

Az értékőrzés fontos feladat

Tizenhárom napirendi pontja van a csütörtökre meghirdetett megyei közgyűlési ülésnek.

Szaniszló Bálint

A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Önkormányzat idei bevételi és kiadási főösszege 644 610 337 forint lesz a megyei közgyűlés csütörtöki ülésén tárgyalandó költségvetési rendelettervezet szerint. A bevételek 59 százaléka állami támogatás, 39 százaléka maradvány, 2 százaléka pedig saját bevétel.

Visszafogott gazdálkodás

A benyújtott 2020. évi költségvetési javaslat alapján megállapítható, hogy a megyei önkormányzat költségvetését az előző évekhez hasonlóan a takarékosság, a visszafogott gazdálkodás jegyében tervezték meg. A jelenlegi piaci viszonyokat elemezve, a várható saját bevételek figyelembevételével és a rendelkezésre álló pénzügyi forrásokból sikerült a tervezett kiadásokat fedezni. A célok között a külkapcsolatok fejlesztésére még nagyobb hangsúlyt helyeznek, amely reményeik szerint a megyében megvalósuló befektetésekben, s ezáltal a munkahelyteremtésben és a gazdaság növekedésében megtérül.

A meglévő forrásokat pótlólagos források felkutatásával, a hazai és uniós pályázati lehetőségek kihasználásával igyekeznek kiegészíteni.

Szélesebb nyilvánosságot!

A közgyűlés csütörtöki ülésén – más dolgok mellett – beszámolót tartanak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság tavalyi második félévi tevékenységéről. A bizottság koordinálja a megye területén azonosított települési értéktárak adatainak összesítését, gondoskodik a még nem azonosított, de a megye területén fellelhető nemzeti értékek azonosításáról, valamint gondozza a megyei értéktárat.

A megyében egyébként eddig összesen – a településektől kapott tájékoztatás alapján – mintegy 60 települési és 2 tájegységi értéktárbizottság létrehozásáról értesültek.

A munkában sokat jelentett, hogy az önkormányzat tavaly nyáron csaknem 4 millió forintot nyert el az Agrárminisztériumtól Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén megye öröksége című pályázatával.

Ez a pályázat hatalmas lehetőség a megyei önkormányzat számára, hogy a megye településeivel, civil szervezeteivel összefogva megszólítsák a lakosokat, elsősorban a fiatalokat, és együtt felkutathassák az eddig ismeretlen értékeiket, és ezeknek széles körű nyilvánosságot biztosíthassanak.

(A borítóképen: Az arnóti borsodi májuskosár is megyei értékké vált | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában