Állatvilág

2020.02.29. 12:30

Az eb igényeihez igazítsuk!

Közvetlenül etetés után ne menjünk sétálni, és mindig legyen nálunk víz.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Tavasszal több lehetőségünk akad arra, hogy a szabadban is sportoljunk. Az állattartók szívesen viszik magukkal kedvenceiket minden ilyen alkalomra. Állatorvos szakértőnket kérdeztük, hogy mire érdemes ilyenkor odafigyelni.

– Gyakran látunk olyat, hogy a kutyatartók nemcsak sétálnak együtt, hanem futnak is az állataikkal, de minden intenzív testmozgást érdemes tekintetbe venni. Néhány kutyafaj, például az arany retriever kifejezetten kedveli a vizet, ahol szívesen merül önfeledt játékba a gazdival. A legjellemzőbb kutyás mozgásforma, amikor labdázunk az állattal és ő szaladva visszahozza nekünk, amit eldobtunk – sorolta dr. Puskás Gábor kamarai specialista, praxisvezető állatorvos.

Idősen is sétáljunk!

Ahogy az embereknek, úgy a kutyáknak is más a mozgás­igénye, de a napi sétát még időskorban se hagyjuk ki!

– Az új kutyatartóknak azt szoktam mondani, hogy a napi egy, másfél óra séta legyen meg. Persze az állat testméretétől is függ, hogy mekkora a mozgásigénye. A kényelmes gazdik időnként kerékpár mellett futtatják az állatukat, de ilyenkor kifejezetten oda kell figyelni a sebességre.

Sajnos olyan is van, hogy valaki autóból teszi ugyanezt, de ez inkább elrettentő példa. A nagyobb ebeket többet kell mozgatni, különösen, ha lakásban élnek, még időskorban is. Föl szokott merülni a lépcsőzés, amit azonban már előrehaladottabb korban jobb kerülni, hogy ne terheljük az ízületeket. Néhány kutyafajta pedig kifejezetten igényli az intenzív mozgást, idetartoznak a pásztor- és vadászkutyák, illetve a stafford jellegű ebek. Ezeket a típusokat még akkor is érdemes sétálni vinni, ha családi házban laknak – javasolta a szakember.

Nem tudnak izzadni

Hasznos tippeket is kaptunk a kedvencünkkel közösen végzett mozgáshoz.

– Amikor sétálni indulunk, mindig legyen nálunk friss víz! Mozgás közben ki kell tapasztalni, hogy mi a kedvenc tűréshatára. Idegen terepen óvatosan haladjunk, és véssük az eszünkbe, hogy a kutyánknak nincs cipője. Inkább a füves, mint a betonozott utakat részesítsük előnyben, de az erdőben legyünk óvatosak. Télen pedig a sózott járdáktól kell védenünk az állat tappancsát, mert könnyen kisebesedik. Nagy melegben, 30 fok fölött jobb, ha otthon maradunk, mert a kutya nem tud izzadni. Bár a lihegés önmagában nem jelenti azt, hogy baj lenne, de ha már zihál is hozzá a kutyus, az azt jelzi, hogy nagyon kimerült és borzasztó melege van. A másik alapvető dolog, hogy ne közvetlenül etetés után menjünk sétáltatni, mert az emésztéshez nyugalomra van szükség. Emiatt szokott rá a legtöbb gazdi arra, hogy este ad enni a kutyájának – magyarázta dr. Puskás Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában