ingatlanfejlesztési kiállítás és vásár

2020.02.19. 14:00

Az Avas szálló megy Cannes-ba

Harmadszor vehet részt Miskolc a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállításán és vásárán.

Hajdu Mariann

.

Fotó: Vajda János

Még nem tudjuk pontosan, mely épülettel (épülettervvel) képviseli magát Miskolc Cannes-ban, a március 10 és 13 között megrendezendő, a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési vásárán és szakkiállításán, az MIPIM-n. Hétfői hír volt, hogy több mint 5 milliárd eurónyi értékű magyarországi fejlesztést mutatnak be Cannes-ban a Magyarország-Budapest-standon, a budapesti beruházások mellett pedig Debrecen, Szeged és Miskolc is megismertethetik beruházási projektjeiket az érdeklődőkkel. Érdeklődő pedig lehet szép számmal – nyilatkozta Takács Ernő, a az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke a budapesti sajtótájékoztatón – az eseményen több ezer kiállító vesz részt, a látogatók száma pedig több tízezerre tehető.

Negyedszer

A rendezvényen Magyarország immár megyedik alkalommal állít ki. 2018-ban és 2019-ben Budapest mellett már a vidéki nagyvárosok, így Miskolc is bemutatkozhatott. 2018-ban a Szent István tér és a volt Erzsébet fürdő épülete közötti telekre tervezett Avalon Business Centerét, valamint az Avas szálló terveit vitte a város, az utóbbi, romos állapotban lévő műemléképület felújításához Cannes-ban igyekezett Miskolc szakmai befektetőt találni.

Nagy sikerrel nem járt, hiszen a szálló ma is hasonló állapotú, mint akkor volt. Épp a napokban számoltunk be róla, hogy a kocsonyafesztivál idejére olyan hálóval borították be, ami az épület régi fizimiskájára hajaz.

2019-ben a sajtó tudósítása szerint az Avas szálló mellett újra az Avalon Business Center (melyet így mutattak be: Magyarország egyik legkomplexebb, A+ kategóriás irodaépülete) valamint a Déli Ipari Park és a Mechatronikai Ipari Park fejlesztései szerepeltek a MIPIM kiállításán.

Az Avalon Business Center látványtervei jelentek meg a kiállításról beszámoló cikkekben. Azt azonban nem említették meg, hogy akkorra már az épület tervei nagy vihart kavartak a megyeszékhelyen, olyannyira, hogy az elsőfokú építési engedélyeket megtámadták az ellenzői (szerintük túl nagy, és nem az említett területre illő az ingatlan), másodfokon a beruházók már nem jutottak engedélyhez. Nemrégiben arról számolhattunk be, hogy az építtető Avalon Center Kft. és az új városvezetés leültek tárgyalni, és Szunyogh László főépítész szavaival élve „közelinek látszik a megállapodás, hogy egy olyan épületet húzzanak fel, ami a városlakóknak is megfelel”.

A honlapon még nincs

Megkérdeztük az önkormányzatot, hogy Miskolc idén mely épület terveivel készül. A sajtóosztály türelmet kért, későbbre ígért választ. Néztük a MIPIM honlapját, ott még nem találtunk miskolci beruházást a résztvevők között. a Portfolio nevű gazdasági szaklapban viszont azt olvashattuk: Miskolc az Avas szállót tervezi bemutatni.

Szeged, Debrecen

A sajtóban azonban már meg-megjelennek a hírek, hogy más városok mivel készülnek. A Portfolio szerint a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) népszerűsíti Debrecen új üzleti központjában épülő „A” kategóriás Forest Offices Debrecent, és a szintén „A” kategóriás irodaházat, az Agora Office Debrecent. Szegedről a ELI-ALPS Kutatóközpont és az Új Tudományos és Innovációs Park, valamint a közvetlen szomszédságukban épülő 40 ezer négyzetméteres vegyes fejlesztés egy 3 csillagos 100 szobás üzleti hotellel, irodákkal és szabadidő parkkal utazik Cannes-ba.

Az önkormányzattól azt is kérdeztük, hogy volt-e az előző években valamilyen haszna a városnak abból, hogy bemutatkozhattak épületterveikkel Cannes-ban, jelentkeztek-e érdeklődők befektetési szándékukkal a kiállítás és vásár után. Választ még ezekre a kérdéseinkre sem kaptunk, amint megérkeznek, visszatérünk a témára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában