Környezetvédelem

2020.02.03. 16:00

PET-kalózok szállják meg a Tisza után a Bodrogot is

Boldog Bodrog néven indítanak hulladékgyűjtési akciót a Tiszai PET Kupa szervezői.

Bódisz Attila

Balról: Bódiszné Hajnal Aliz, Gyalai-Korpos Miklós, Aros János

Fotó: Bódisz Attila

A Bodrogon ugyan először szervezik meg a többnapos eseményt, de a folyó nem ismeretlen előttük, ugyanis tavaly például több mint 300 gyerekkel közösen ünnepelték Sárospatakon a víz világnapját. Ekkor a helyi oktatási intézmények fiataljai számára környezettudatosságra nevelő programokat, vetélkedőket, előadásokat szerveztek, valamint segítségükkel megtisztították a hulladéktól a Bodrog sárospataki szakaszának jelentős részét. A szervezést az admiralitás egyik tagja, Gyalai-Korpos Miklós, valamint helyi koordinátorként a PET Kupához három éve csatlakozott Bódiszné Hajnal Aliz, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola pedagógusa kezdte el. Mint elmondták, kiváló és segítőkész partnerre találtak Aros János polgármester személyében, és élvezik a sárospataki önkormányzat támogatását is. Az elmúlt napokban hasonlóan kedvező tapasztalatokat szereztek a folyó menti települések polgármesterei részéről is, akik szintén örömmel fogadták a kezdeményezést.

Már lehet jelentkezni

A szervezők elmondása szerint idén is érdekes, játékos programokkal készülnek a gyerekek számára, a vállalkozó kedvű önkéntesek pedig csapatokat alkotva felszállhatnak saját készítésű pillepalackhajóikra, és kivehetik a részüket a Bodrog megtisztításából. A kupára jelentkező csapatok február tizenötödikéig adhatják le jelentkezésüket a PET Kupa honlapján elérhető online jelentkezési lapon. Az április 22-től 25-ig tartó bodrogi program első másfél napján a legalább ötfős csapatok megépítik PET-palackból készített hajóikat, majd két és fél napon át közösen gyűjtik a hulladékot az előzetesen végigmonitorozott folyón. Őket a folyóparton is kísérik vállalkozó kedvű önkéntesek.

A kigyűjtött szemetet, elsősorban a PET-palackokat a parton szortírozzák és zsákokba rakják, majd végül elszállíttatják. A szervezők közölték azt is: elsősorban cégek, baráti társaságok, intézmények, önkormányzatok nevezését várják, de jelentkezhet bárki, aki felelősséget érez a természeti környezet megőrzéséért, és mindezt egy jó csapat és egy remek rendezvény keretében szeretnék megtenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában