felsőoktatás

2020.02.21. 14:30

A Herman után Londont választotta

Anna nagyon lelkes, sok tudást és sok élményt szerez a londoni egyetemen.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Nemrég írtunk azokról a diákokról, akik külföldi egyetemen képzelik el a jövőjüket, most pedig egy olyan fiatal mesélt lapunknak, akinek már teljesült a vágya. Hiszen egy londoni egyetem hallgatója.

Balázs Anna Sarolta elsőéves a University College Londonon (UCL), ahol Human Sciences szakon tanul, pár éve azonban még a Miskolci Herman Ottó Gimnázium diákja volt.

Mint mesélte, 2016 környékén fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy szeretne külföldön tanulni, miután részt vett egy, a Lions Club által szervezett táborban Litvániában. Itt sok külföldi diáktárssal találkozott, és nagyon tetszett neki, hogy a mindennapi életen keresztül tanulhat barátai kultúrájáról, mentalitásáról és hazájáról. Ezután azt érezte, hogy szeretne még több időt hasonló környezetben tölteni, különböző nemzetiségű embereket megismerni. Így elhatározta, hogy érettségi után Londonban folytatja tanulmányait, hiszen ez a város a különböző kultúrák, a diverzitás és a lehetőségek centruma.

Modern felfogás

– Egy mentorprogramon keresztül kezdtem meg a jelentkezést, ami magában foglalta az egyetem kiválasztását, az érdeklődési körömhöz leginkább illő szak megtalálását és az IELTS-nyelvvizsgára való felkészülést is.

Az első pár foglalkozás alkalmával, amikor egyetemeket kerestünk, egyből beleszerettem a UCL-be, mert tetszett a modern felfogásuk, hogy ők voltak az első londoni egyetem, akik nőket is felvettek ugyanolyan kondíciókkal, mint férfiakat, valamint hogy sokféle lehetőséget kínálnak a diákoknak karrier, sport és szórakozás terén is. Továbbá szerettem volna egy olyan felsőoktatási intézményben tanulni, ahol a kutatáson ugyanolyan hangsúly van, mint a tanításon. Jelentkezéskor hamar megtaláltuk a Human Sciences BSc szakot a mentorommal, amin sokféle tudományágba nyerünk betekintést, ilyen például a genetika, az anatómia, az embriológia, pszichológia, biológiai antropológia és a fiziológia. Ezzel sokat segítenek abban, hogy a következő évben orientálódni tudjunk egy jobban meghatározott szakirányba, ami számomra jelenleg a pszichológia és a digitális marketing – sorolta Anna.

Úgy folytatta: – A külföldi tanulás hatalmas élmény számomra, az egyetem segített, hogy gördülékenyen menjen minden, a kollégiumba való beköltözéstől kezdve a diákklubok kiválasztásán keresztül egészen a beilleszkedésig. Eddig mindenki, akivel találkoztam, nyitott volt, senkit sem zavar, ha nem beszélsz tökéletesen angolul, hiszen az a lényeg, hogy szeretnéd megérteni a másikat, és szeretnéd, hogy a másik is megértsen téged. A professzorok lelkesedése a saját szakterületük iránt elképesztően inspiráló, és arra motiválja az embert, hogy még többet hozzon ki magából a vizsgákon. Szerintem, aki akár a szülővárosától, de akár a hazájától is messze kerül, megtanul független lenni, és hamar feltalálja magát minden szituációban, ami sok önbizalmat ad. Persze vannak kezdeti nehézségek, idegesítő például, amikor az ember huszadszorra téved el a metróban vagy egy hónapba telik bankszámlát nyitni. Rossz az is, hogy a családunkat és az otthoni barátainkat ritkán látjuk, de mellette annyi pozitív hatása van a külföldi tanulásnak, hogy szerintem megéri belevágni – jelentette ki határozottan Anna. – Az én történetemhez az is hozzátartozik, hogy érettségi után úgy döntöttem, kihagyok egy évet, és dolgozom azért, hogy pénzügyileg megalapozzam a külföldi tanulmányaimat, illetve hogy egyetem előtt gyűjtsek egy kis tapasztalatot. Ősszel Magyarországon dolgoztam, majd 2019 januárjában Londonba költöztem, és itt folytattam a munkát. Őszintén, mindenkinek csak ajánlani tudom a „gap year”-t, hiszen azon kívül, hogy dolgoztam és utaztam, megannyi új embert ismertem meg, sok mindent tanultam magamról, a munka világáról és arról, hogy ha valaki elég keményen küzd, akkor elérheti az álmait – mondta lelkesen a diáklány.

Városok, kalandok

A jövőről szólva pedig jelezte: sok vonzó külföldi álláslehetőség van, de több magyar cég is felkeltette az érdeklődését.

– Egyszer talán jó lenne letelepedni Magyarországon, hiszen odaköt a családom és a barátaim. Viszont előtte még szívesen élnék és dolgoznék más külföldi városokban is, szeretnék megismerni más kultúrákat, bejárni új városokat és átélni minél több kalandot – fogalmazott Balázs Anna Sarolta.

(A borítóképen: Balázs Anna Sarolta a University College London előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában