Egészség

2020.02.29. 08:30

A friss levegő szinte mindenre megoldás

Penészedik a lakás. Milyen praktikákkal segíthetünk az egészségügyi problémán?

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Nem nehéz belegondolni, hogy a lakásban megjelenő penész nemcsak esztétikai probléma, hanem egészségkárosító hatása is lehet.

A penészgombának több ezer faja létezik, és több közölük betegséget okoz. A penészgomba leggyakoribb következménye az asztma és az allergia kialakulása. Különösen veszélyes kisgyerekekre. Bizonyos fajok megtámadják a tüdőt, májat vagy a vesét, de krónikus fáradtság, fejfájás, szem- és nyálkahártya-irritáció, tüsszögés, bőrkiütések, idült köhögés, súlyosabb esetben pedig az állandó émelygés, hányinger, hányás, orr- és tüdővérzés is a penész számlájára írható, sorolják a témával foglalkozó szakcikkekben.

Megoldások

Mi a megoldás? Műanyag nyílászárók, pára, kevés szellőztetés állhat a háttérben.

Két lényeges paramétert érdemes változtatni a megoldás érdekében: az egyik a falak hőmérsékletének növelése, a másik pedig a levegő relatív páratartalmának csökkentése.

A hőmérsékletet megemelhetjük azzal, ha megváltoztatjuk a helyiségen belül a levegő áramlását. Átrendezzük a lakást: külső falak helyett belső falakhoz húzzuk a szekrényeket, megszüntetjük a takarásokat, ahová nem jut el a meleg levegő.

Szellőztessünk!

További lehetőség a külső szigetelés vagy a falak belső melegítése például fűtőpanellel, javasolják a szakemberek.

A relatív páratartalmat rendszeres szellőztetéssel csökkenthetjük. Mielőtt azonban nagy lendülettel kitárnánk az összes ablakot, egy dologra figyeljünk: télen hosszan soha ne szellőztessünk, illetve ne hagyjunk nyitva ablakot résnyire, mert ezáltal bizonyos falfelületek lehűlhetnek, márpedig pont így jelenik meg a nedvesség, majd a penész. Megoldás lehet a párátlanító berendezés, amely naponta több liter vizet képes összegyűjteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában