orvoshiány

2020.02.19. 11:30

A főigazgató nem tud orvosokat varázsolni

A gönci szakellátó földszintjén nincs fűtés, és a szakember is egyre kevesebb.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Több olvasónk is jelezte, bajok vannak a gönci Járóbeteg Szakellátó Központtal, ami most a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház Gönci Telephelyeként működik. Olvasóink arról számoltak be, hogy a rendelő földszintjén nincs fűtés, de már december 22-e óta. És ez nemcsak ebben az évben történt meg, hanem minden évben ugyanez a helyzet. Kezdetben csak a kemény mínuszok idején mondta fel a szolgálatot a fűtési rendszer, de most már az enyhébb téli hónapokban sem ad meleget. Pedig olvasónk megfogalmazása szerint valami hiper-modern fűtési rendszert építettek ki a szakellátóban annak idején. A melegnek a mennyezetből kellene érkeznie. Tavaly kicserélték az egyik panelt, ami horribilis összegbe került, de ez sem segített. A földszinten a háziorvosi ügyelet üzemel délután 4 órától, melyet az Abaúj-Hegyközi Gyermekjóléti- és Szociális Alapszolgáltatási Körzet működtet, tehát bérli a helyiségeket a sátoraljaújhelyi kórháztól.

Hősugárzókkal

– A vizsgálóban, az orvosi szobában és sofőrszobában is hősugárzókat helyeztek el. A folyosón viszont nincs fűtés. A szakrendeléseket az emeletre költöztették, a röntgent azonban nem lehet, így ott a betegek kabátban ülnek a folyosón, de még így is örülnek, hogy egyáltalán van röntgen és ultrahang – számol be a tapasztaltakról olvasónk. – De nem csak ez a baj – teszi hozzá. – Úgy tudom, januártól nem indult be a reumatológia, az ortopédia, a fizikoterápiás hölgy terhes, helyette nincs senki, a gyógytornász pedig elment, neki sincs helyettesítője. Nem tudom, a kórház miért nem küld több orvost? – teszi föl a kérdést olvasónk.

Keresik a hibát

A felvetett problémákkal kapcsolatban megkerestük dr. Kovács Lajost, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház főigazgatóját. Elöljáróban elmondta, a gönci szakellátó fűtési rendszerét konstrukciós hiba miatt nem tudják megjavíttatni. Hetek óta különböző cégek próbálják megtalálni a megoldást, de nem sok sikerrel. A hőszivattyús rendszer eredeti kivitelező cége megszűnt, az új cégek pedig a rajzok alapján kísérlik meg felderíteni, hogy mi hiba.

– Emiatt valóban csak az emeleten van szakellátás, de olyan kevés a rendelések száma, hogy ez nem okoz problémát. Az orvoshiány viszont országos gond, ezt nem tudom megoldani, orvost gyártani nem tudok. Sátoraljaújhelyen mindenféle szakrendelés megtalálható, ide nyugodtan jöhetnek a gönci és a Gönc környéki betegek. Göncön pillanatnyilag szünetel a gyermekgyógyászat és az ideggyógyászat. A gyógytornász felmondott de nem tudok helyette másikat varázsolni. Ortopédia azonban működik Göncön – sorolta a főigazgató. Ironikusan hozzátette, ha tudunk nyomtatni 4D-s nyomtatóval orvosokat és ápolókat, akkor küldjünk mindenhova húszat-húszat.

Komolyra fordítva a szót jelezte: a gönci szakellátót annak idején 9 ezer ember ellátására tervezték, de ahhoz, hogy egy szakrendelő gazdaságosan működjön, legalább 25-30 ezer ember kell. Gönc önkormányzata sem tudta fenntartani annak idején az intézményt, ezért 2014-ben átadta az államnak, az állam pedig a sátoraljaújhelyi kórháznak, és most havonta 3 millió forint veszteséget termel.

A főorvos előrevetítette: a jelenleg fennálló problémák nem fognak rendeződni a jövőben, ezért azt javasolja a betegeknek, hogy menjenek Sátoraljaújhelyre, ahol minden szakrendelés elérhető. Megjegyezte: a közlekedés sem probléma, naponta kétszer jár a busz, reggel és délután.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában