Felhívás

2020.01.01. 17:30

Találtak új kecskéket, ám jól jönne a segítség

A tejelő állatok jelentették az ott élők megélhetését.

Pap Gyula

Jakubinyi László mutatja a vérengzés helyszínét

Fotó: Ádám János

Valóságos vérengzést rendeztek, s az állomány egyharmada elpusztult, amikor kóbor kutyák támadták meg a Baráthegyi Majorság kecskéit. A majornak nem csak az elvesztett kecskeállomány okoz gondot, hiszen a tejelő állatok jelentették az ott élők megélhetését, mindennapi munkáját is: az otthon fogyatékkal élő lakói többek között sajtkészítéssel is foglalkoznak.

Három túlélő

Három kecskét sikerült megmenteni – mondta el Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke. Összesen 44 kecske volt, amelynek majd’ egyharmada elpusztult. Így elesnek az úgynevezett anyakecske-támogatástól is, amely egymillió forint körül van. Az állatok évente hatezer liter tejet adtak, ez is kevesebb lesz, illetve elesik a gazdaság a kecskeszaporulattól is.

– 16 éve foglalkozunk állattartással, ezzel az állománnyal nem tudjuk azt a tejmennyiséget megtermelni, amiből sajtot készíthetünk

– fejtette ki az alapítvány elnöke. – Nem könnyű megfelelő kecskéket találni, hiszen a rendkívül igényes állattartáshoz egy helyről származó állatokat kell beszerezni. Pécs mellett találtunk egy ökofarmot, ahonnan be tudjuk szerezni a tervezett húsz példányt. Darabjuk 40-60 ezer forint között mozog a törzskönyvüktől függően, a beszoktatással, állatorvosi ellátással együtt jelentős kiadás, a kárunkat tetézi a kiesett tej és gidaállomány – tette hozzá.

Most igyekeznek az állatok karámját biztonságosabbá tenni.

– Nekünk az is nagy segítség lenne, ha kapnánk hegesztett hálót, kavicsot, cementet, vasoszlopot, téglát, betonelemet, ami egy istálló építéséhez kell, vagy például csatornát – sorolja az elnök.

A kecskeállomány elvesztésével egymillió forintos kár keletkezett, a teljes kár azonban ennél is nagyobb lehet a termeléskiesés miatt. Az új karám már épül, de pályázat híján saját erőből, saját ütemben építették eddig. Még körülbelül hárommillió forint kellene ahhoz, hogy befejezzék.

A Szimbiózis Alapítvány számlaszáma: Erste 11600006–00000000–52057508.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában