Vízelvezető

2020.01.23. 16:00

Már nem folyik be az eső a kertekbe Répáshután

Már az új traktort is kipróbálhatták a településen, amikor ónos eső esett.

Hajdu Mariann

Az új szerzemény: hótoló és sószóró is tartozik az új négykerék-meghajtásos járműhöz

Forrás: Magánarchívum

Már sikerült is „élesben” tesztelni az új vízelvezető árkot Répáshután. Bár a nagy havazás eddig még elmaradt a télen, de bőséges eső már volt, így a helyiek már tapasztalhatták, hogyan működik: nem folyik már be az esővíz a portákra.

Erdős Tamás, Répáshuta polgármestere lapunknak elmondta, hosszú évek óta fennálló problémát sikerült a beruházással megoldani, mindez pályázati pénzből valósulhatott meg. Mintegy 440 méter hosszan építették ki az árkot, amire az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt egyre égetőbben volt szükség.

Csak egyetlen irányba

– Ez ránk, a Bükkben fekvő településre különösen jellemző, hogy a csapadék csak egy irányba tud folyni, ha nekiindul – mondta a polgármester.

– A problémát bonyolította, hogy sok helyen alacsonyabban van az udvar, mint a patakmeder, azaz ha bőségesebb a csapadék, rögtön az udvarban köt ki. A vízelvezető árok megterveztetésére így a legtapasztaltabb szakemberek segítségét kértük, hogy kezelni tudják ezt a speciális helyzetet. Nem volt könnyű.

Erdős Tamás mesélte, nagyon precíz munkára volt szükség. Több lakó meg is ijedt (annak idején, tavaly októberben meg is keresték lapunkat problémájukkal), mert a hidat meg kellett emelni, hogy magasabban legyen, mint a közút. Volt, aki úgy gondolta, így nem tud bejutni a portájára. Ez azonban csak a beruházás egyik részfázisa volt, később minden megoldódott, mára Erdős Tamás szerint mindenki elégedett a beruházással.

– A múltkori nagyobb esővel már teszteltük is a beruházást, a régi medernek problémát okozott volna a lehulló vízmennyiség – tudtuk meg a polgármestertől, aki elárulta, egy újabb szakaszon, újabb pályázati forrásból folytatják a beruházást.

Ötvencentis hó

A tél kapcsán egy másik örömükről is beszámolt a település első embere.

– Nyertünk egy traktort is a közelmúltban, ezt már a Magyar falu program keretében – említi. Novembertől márciusig sokszor előfordul az 50 centis hó Répáshután (az elmúlt időszakokban volt közel egyméteres is), ilyenkor mindig valamely helyi vállalkozó segítségét kérte az önkormányzat a hó eltakarítására. Most már megvan a traktor – tízmilliót kaptak rá –, amihez hótoló és sószóró is tartozik.

– Már ki is próbálhattunk, hiszen miután megérkezett, másnap ónos eső esett: volt mivel leszórnunk az utat – mondta Erdős Tamás. A Magyar falu program keretében egyébként a falugondnoki szolgálat kialakítására is nyertek pénzt, tudhattuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában