Összefogás

2020.01.20. 13:00

Már épül az új karámjuk

A Szimbiózis kecskéinek „új otthonát” nyílt napon mutatják majd be az érdeklődőknek.

Tajthy Ákos

Korábbi felvételünkön Jakubinyi László a tragédia helyszínén

Fotó: Ádám János

Körülbelül két hónap múlva lehet készen a Szimbiózis Alapítvány új kecskekarámja. A létesítményt és a Baráthegyi Majorságot az avatás alkalmából március 21-én nyílt nap keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

– Március 21-e egyébként a Down-szindróma világnapja, amit már tavaly is megünnepeltünk Miskolcon, idén pedig úgy gondoltuk, ezt a számunkra fontos napot kötjük össze az újrakezdést szimbolizáló létesítmény jelképes átadásával – mondta el a Szimbiózis Alapítvány elnöke.

Meghatódtak

Jakubinyi László hangsúlyozta, maguk is meghatódtak az összefogáson, ami kialakult. A sok építőanyag-felajánlás mellett pénz is érkezett az újrakezdésre: múlt péntekig több mint kétmillió forint. A megyeszékhelyen működő történelmi egyházak is a baráthegyiek segítségére siettek: a vasárnap zárult ökumenikus imahéten arra a nemes célra kértek támogatást a hívektől, hogy megmaradhasson a Baráthegyen élők és dolgozók állása, lakhatása.

A beérkezett összegnek van helye: az új kecskék vásárlása, a megsérült állatok gyógyítása, az építkezés nem kevésbe kerül.

– Ez volt az első alkalom, hogy a nyilvánossághoz fordultunk segítségért, gyűjtést szerveztünk, és igazán jóleső volt, hogy számítunk a helyieknek. Volt, aki nagyobb összeget ajánlott fel, de érkezett olyan e-mail is, melyben támogatónk azt írta: ő csupán kétezer forinttal tud hozzájárulni céljainkhoz, de azt elutalta nekünk – részletezte meghatódottan Jakubinyi László, aki azt is elmondta, azon a bizonyos március 21-ei nyílt napon a számlák bemutatásával számolnak majd el a nyilvánosság előtt a pénzzel, amit kaptak a támogatóktól.

Befogták a kutyákat

A sérült kecskék és az alpakák egyébként jól vannak, hála az állatkórház munkatársainak, mint ahogy felépül lassan a baráthegyiek pulija is. Róla ugyan a korábbi hírek nem szóltak, de szembeszállt a vérengző kutyával, akkor sérült meg a nyaka. Jó hír egyébként, hogy a kihelyezett csapdáknak köszönhetően két kutyát már elfogtak a területen, és a hatóságok arról is intézkedtek, hogy egyik se kerülhessen vissza korábbi gazdájához.

– Az új karámnak egyébként elkezdtük építeni a falait, ezen a héten pedig egy önkéntes csapat a kerítés elkészítésében nyújt segítséget – tette hozzá az alapítvány elnöke, az új kecskék pedig – folytatta – február első napjaiban érkeznek meg a majorságba.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az óév utolsó és az új esztendő első napjaiban két alkalommal is kutyatámadás érte a szervezetet, melynek köszönhetően kecskeállományuk fele, összesen huszonkét vemhes anyaállat pusztult el, és a két terápiás alpaka is súlyosan megsebesült. A támadások miatt komoly veszélybe került a Baráthegyi Majorság jövője, a Szimbiózis Alapítvány ezért fordult a nyilvánossághoz segítségért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában