Baradla-barlang

2020.01.27. 14:00

Légúti betegségeket kezelhetnek

A Baradla-barlang alkalmas lehet a jövőben a gyógyturisztikai hasznosításra is.

Marosréti Ervin

A próbaterápia már zajlik a Baradla-barlangban

Fotó: Marosréti Ervin

Gyógyhely lehet az ország leghíresebb barlangja, az aggteleki Baradla. Megkezdődött az első próbaterápia, és a minősítéshez szükséges vizsgálatok is javában zajlanak. A barlang mikroklímája elsősorban légúti megbetegedések kezelésére alkalmas – az elmúlt időszakban ezt szűrték le a szakemberek.

Kétéves folyamat

– A kutatók már hosszú ideje felfigyeltek arra, hogy amikor megfázva vagy allergiás tünetekkel érkeztek le a barlang közegébe, a látogatás végére felfrissülve, sokkal jobb állapotban érkeztek a felszínre – fogalmazott Gruber Péter, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának általános igazgatóhelyettese. – Ez, valamint az üzemeltetés során szerzett tapasztalatok ösztönöztek minket arra, hogy megszerezzük a gyógyminősítést. Két évvel ezelőtt egy pályázat keretében kezdődött el a folyamat. Először a szükséges vizsgálatokat kell lefolytatni. A barlang valamennyi természeti tényezője fontos volt ebből a szempontból. A klímája, a páratartalma, a radon- és szén-dioxid-koncentrációja is meghatározó gyógyászati szempontból. Emellett mikrobiológiai méréseket kellett folytatni. Ezek mind-mind azt igazolták, hogy a Baradla alkalmas lehet a gyógyturisztikai hasznosításra.

Érkeznek a betegek

Most már a következő folyamatnál tartanak: megkezdődtek azok a próbaterápiák, amelyek igazolhatják, hogy a barlang nem csupán természeti, hanem élettani szempontból is kifejti a gyógyító hatását. Az edelényi Koch Róbert kórházból érkeztek a betegek, akik három héten keresztül minden munkanapon részt vettek a foglalkozásokon. A barlangban gyógytornával kezdődik a terápia, majd egy hosszabb rekreációs időszak következik.

– Ez az első, tízfős csoport, amivel megkezdtük a munkát – tette hozzá Dudás Emese gyógytornász. – A félórás légzőtornára azért van szükség, hogy a váladékot mobilizálni tudjuk a légutakban. Sokkal lazább lesz a gerinc, valamint a váll- és mellkasi mozgások is. Ezek a dolgok mind azt segítik elő, hogy a páciens terhelés hatására is sokkal könnyebben vegye a levegőt. Dr. Szabó Melinda főorvos minden reggel megvizsgálja a betegeket, onnan is kapunk szakmai visszajelzéseket. Emellett az érintettek is határozottan állítják, hogy a terápia hatására javulás történik az állapotukban. Mind a közérzetükben, mind pedig terhelhetőség szempontjából. Úgy tudom, hogy a kutatások jó ütemben haladnak, a cél az lenne, hogy megkapja a Baradla a gyógyminősítést és ezáltal a jövőben rendszeresen jöhessenek ide a betegek.

Könnyebb légzés

A csoport egyik tagja is beszámolt az elmúlt hetek tapasztalatairól. A saját példájából kiindulva optimista a barlang gyógyászati hasznosításával kapcsolatban.

– Különböző gyógyszereket szedtem, mert nagyon köhögtem, de egyik sem használt – fogalmazott Barna Zoltán. – A kezelés első hetének végére azonban szinte teljes egészében megszűnt ez a tünet, emellett pedig a légzés is sokkal könnyebbé vált. A barlang klímája nekem nagyon jót tett, örülök, hogy részt vehettem ezen a terápián. A félórás torna után egy másfél-két órás relaxációs programon veszünk részt, ezután megyünk fel a felszínre. Most már felfelé is jobb a helyzet. Eleinte nehezen ment, most már jóval rövidebb idő alatt kiérünk a barlangból. Ez is bizonyítja, hogy a foglalkozás mindenkire jótékony hatással volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában