pezsgő közélet

2020.01.22. 19:30

Közösség és önkéntesség

A Célpont Közösségi Tér létrejöttével új színfolt jelent meg Miskolc közösségi életében.

Nagy-Hankó Krisztina

Egy korábbi baba-mama foglalkozáson

Forrás: ÉM-archívum

Fotó:

A törekvéseik közt szerepel az is, hogy minél több programot szervezzenek a kisgyermeket nevelő családoknak. Ezek a lehetőségek folyamatosan bővülnek. Már kialakult az az állandó önkéntesekből álló csapat is, akik szívügyüknek érzik, hogy ismereteket nyújtsanak édesanyáknak, édesapáknak, de akár nagyszülőknek is.

Tematikus programok

Nagyjából két évvel ezelőtt született meg Miskolcon elsőként a Hurci Klub ötlete, amelynek sikeressége vitathatatlan. Ezt néhány hónap múlva újabb tematikus összejövetelek követték. Az egyik alapító tag ad egy kis ízelítőt abból, hogy mi az a közösségi élmény, amiért érdemes betérni ezekre a foglalkozásokra. Szerettek volna egy olyan klubot, ahol a babájukat hordozó anyukák összejöhetnek – mondta Szűcs Bárczy Gabriella önkéntes, hordozási tanácsadó. Nagyon gyorsan népszerű lett a klub, mert ingyenesen kapnak hasznos, szakszerű tanácsokat az édesanyák. Először a találkozás és a közös érdeklődés volt a legfontosabb szempont, illetve hogy a hordozási tapasztalatokat ki tudják cserélni. Minden héten egyszer tartanak klubot, de ma már nemcsak a „hurci” a téma.

Előkerültek olyan, sokakat érintő témák, mint hogy mi van, ha kis tesó érkezik a családba vagy a házasságokat érintő problémák – fogalmazott Gabriella. Járt már náluk pszichológus, szociálpedagógus, védőnő, gyógytornász, Dévény-tornával foglalkozó szakember. Az önkéntesség jegyében igyekeznek kiaknázni az adódó lehetőségeket. A személyes kapcsolatok adják a sikerét és a hitelességét a klubnak. Az önkéntességbe pedig nagyon könnyű bevonni az édesanyákat, szívesen segítenek egymásnak, amiben tudnak. Így jött létre a Hordozós, Kézműves és Mosható Pelenka Vásár, amelyet idén májusban is meg szeretnének szervezni. Indul új klub is, ami a sérült gyerekek szüleit támogatná, ennek a neve Csodabogár Szülői Kör. Még egy kezdeményezésük van, amelyet szeretnének közösségi összefogással megvalósítani, a Majális parkban lévő kondipark mellé egy modern, a kor elvárásainak megfelelő játszóteret létrehozni – tette hozzá Gabriella.

Folyamatos fejlesztés

Kerepesi Judit először mint kisgyermekes anyuka kapcsolódott be a klub életébe, de hamar kiderült, hogy önkéntesként sokat tud segíteni a többi édesanyának. Eredeti foglalkozása szülésznő, de most már szoptatást segítő szakember is. Jelenleg is tanul a három fiának nevelése mellett, egészségügyi tanár lesz. Mindezeket az ismereteket szeretné majd később kamatoztatni, hogy ne kelljen 12 órás műszakba visszamenni dolgozni, illetve hogy továbbra is segíteni tudjon anyatársain. Kezdő lépésként elkezdte a Szopi Klub vezetésével ezt a társadalmi munkát, hiszen mint mondta, számára is sokat ad, hogy közösségben lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában