ismeretlen helyen a bútorok

2020.01.16. 17:30

Kiürítették az egykori Aranyszarvast

Az önkormányzat felelősségre vonást emleget, Bigattonék szerint ők csak a jogerős bírósági döntésnek tettek eleget.

Tajthy Ákos

Fotó: Ádám János

Megtörtént, amit a Bigatton Kft.-n kívül valószínűleg senki sem várt: szétbontották és elszállították több mint kétszáz éves műemlék bútorzatát. Az, hogy pontosan mikor, nem egyértelmű, mint ahogy az sem, hogy hol van most a patikabútor, ami egyébként Miskolc önkormányzatának kezelésében van (lenne). De haladjunk szépen sorjában.

Csütörtökön nem sokkal délután egy óra előtt közleményt adott ki a miskolci önkormányzat, melyben azt írta: január 16-án bírósági iratbetekintés során jutott az önkormányzat tudomására, hogy a Bigatton Kft. arról tájékoztatta a végrehajtót, hogy a védett berendezést engedély nélkül, a bírósági végrehajtás mellőzésével tavaly novemberében önhatalmúlag szétszerelte, és saját telephelyére, a helyhatóság által nem ismert helyre szállította.

- Sajnálatos módon az elszállításra vonatkozó elképzeléseibe a Bigatton Kft. az önkormányzatot sem egyidejűleg, sem pedig a végrehajtás önkényes foganatosítását követően nem avatta be, arról tájékoztatás nem adott – írták.

Műemlék

A hivatali sajtóosztály emlékeztetett, azz Aranyszarvas Patika berendezése védett tárgyegyüttes (védési száma: SOMKL 1257/1990) és a Miskolc, Erzsébet tér 2. sz. alatti műemléki ingatlan tartozéka, ezért jogszabályi védelemben részesülnek. Kiemelték, „mind az ingatlan, mind pedig a patika berendezésére vonatkozóan be kell tartani a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvényt. , valamint a 68/2018. (IV.9.) Korm. rendeletben (a továbbiakban Korm. rend.) foglalt rendelkezéseket.”

Eszerint „ a védett műemléki értéket épségben, jellegük megváltoztatása nélkül kell fenntartani. A nyilvántartott műemléki érték, műemlék esetében a fenntartási, jókarbantartási kötelezettség a rendeltetésszerű és biztonságos használathoz szükséges műszaki állapot fenntartásán túlmenően kiterjed az azok sajátos értékeit képező építészeti, képző- és iparművészeti, valamint kertépítészeti alkotórészeire és tartozékaira, felszerelési tárgyaira.”

Hozzátették azt is, „a fentieken túlmenően a berendezés esetleges szétszedése, elszállítása a Kötv. 63. § (3) bekezdése alapján a Miniszterelnökség Műtárgyfelügyeleti Hatósági Főosztályának engedélyéhez kötött. Az engedélyezés részletes szabályait a Korm. rend. 116. §-a tartalmazza. Az engedély nélkül, vagy attól eltérő módon végzett tevékenység jogkövetkezményeit a Kötv. 82. § tartalmazza.”

A fentiek tükrében az önkormányzat megindította a szükséges eljárásokat a felelősségre vonás érdekében.

Jogrendi tévedés?

Nem túl meglepő módon más az álláspontja Lichy Józsefnek, a Bigatton Kft. jogi képviselőjének, aki érdeklődésünkre elmondta, nem novemberben, hanem ahogy lapunknak előre jelezte, január első napjaiban ürítették ki a patikát, a bútorzat pedig szétszedve áll a cég egyik helyiségében. Hozzátette azt is, ahogy ígérték a több száz éves bútort restaurátor szakértő irányításával szedték szét és arra a bontás alatt és jelenleg is „úgy vigyáznak, mint a húsvéti tojásra”. Az önkormányzat felelősségre vonással kapcsolatos sorait viszont értelmezhetetlennek tartotta.

- Nem is tudjuk hová tenni az önkormányzat nyilatkozatát. A jogrend szerint jogerős bírósági döntés végrehajtása kapcsán senkit nem lehet felelősségre vonni, sem pedig bírságolni. Alapvető jogrendi tévedésben van az önkormányzat. Azt hiszik, hogy törvényszék által meghozott jogerős döntés végrehajtását meg lehet akadályozni közigazgatási módszerekkel. Ez nincs így, nem is tudom értelmezni. Ami biztos, mi a bírósági döntés értelmében a helyiség kiürítését végrehajtottuk, mivel az önkormányzat ezt több felszólítás után sem tette meg – részletezte.

Bigattonék jogi képviselője hozzátette, rövidesen fel fogja szólítani az önkormányzatot, hogy a másik helyiségből szállítsák el a bútort, illetve a szétszerelés költségét is követelni fogják a helyhatóságtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában