Miskolc

2020.01.05. 16:00

Képes istenélmények egy műtétről

A tudomány, a művészet és a hit egységét valósították meg a könyvben.

Csókay András a képeket mutatja a kiállításon

Fotó: Bujdos Tibor

Decemberben jelent meg dr. Csókay András idegsebész és Muhari-Papp Sándor Balázs képzőművész közös a Művészet és idegsebészet együtt a hitben című kötete, amely az orvos bravúros műtéti megoldásait és újításait mutatja be grafikai, művészi illusztrációkkal és lírai szövegekkel. A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Seregély termében tartott könyvbemutatót egy különleges kiállítás is kísérte Álom és remény címmel. A kiállított és a könyvben illusztrációként felhasznált festmények a műtéti szituációt ötvözték a szakralitás alakjaival és jelképeivel. A program végén a híres orvos a sziámi ikreket szétválasztó műtét kapcsán többek között a közbenjáró imádság megtartóerejéről beszélt előadásában, az avas-déli Isteni Ige Templomban.

Holczinger Ferenc atya, a programnak helyet adó Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium igazgatója szavaival az alkalom jelentősége az volt, hogy mindannyian az istenkeresés útján járunk, és szeretnénk egymással megosztani a hitbéli tapasztalatainkat, illetve mások benyomásai által hitben megerősödni, és azokon elmélkedni. A nagy érdeklődésre számot tartó, gazdag program adventben jó lehetőséget adott erre.

Isteni inspirációk

Dr. Csókay András a könyvben és a falakon is látható grafikákkal kapcsolatos isten­élményét osztotta meg.

„Muhari-Papp Sándor Balázzsal húszéves a barátságunk. Úgy találkoztunk, hogy segítségét kértem egy műtéti megoldás rajzi megjelenítéséhez, ami szakmailag és művészileg is világsiker lett. Onnantól kezdve sokat dolgoztunk együtt. A sziámi ikreket szétválasztó 33 órás műtétet megelőzően sokat segítettek a grafikák, amelyek által szinte belekerültem a gyermekek agyába, és magam előtt láttam, hogyan fognak kinézni a beavatkozás szakaszai. Emellett sebésztechnikailag is teljesen reálisan jelenítik meg azokat az új, kreatív módszereket, amelyeket alkalmaztunk. Ezeknek az az érdekessége, hogy mind Jézus-ima közben jutottak az eszembe. Tulajdonképpen az Úr Jézus súgta meg azokat a tudományos megoldásokat, amelyekkel eredményesen tudtuk végrehajtani ezt a heroikus beavatkozást” – mondta az idegsebész.

A szeretet gyógyít

A képzőművész pedig a kötet elején látható képet igyekezett szavaival közelebb hozni a hallgatósághoz.

„Egy súlyos műtét előtt az embernek a legszebb élményei jutnak az eszébe, és ezeket sűrítettem bele a borítón található festménybe, amely a Rejtett dimenziós vektorterek a koponyám körül című sorozat egyik darabja. A lábadozás időszakát is szerettem volna ábrázolni, illetve azokat a találkozásokat látogatóinkkal, akiknek a szeretetéből reményt merítünk ahhoz, hogy felépüljünk. Személyes tapasztalat hogy, amikor kórházban voltam, erőt adott és motivált a barátaim jelenléte, hogy meggyógyuljak, és újra közöttük lehessek. Számomra erről szól ez az alkalom is, a barátságról, a szeretetről és az egymásért való küzdelemről” – foglalta össze gondolatait Muhari-Papp Sándor Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában