borszentelés

2020.01.30. 15:00

Jó borok készültek a Bükkalján

Vince-napja alkalmából borszentelést tartottak a mezőkövesdi Szent László templomban.

Tóth Balázs

A borszentelésen

Fotó: Tóth Balázs

A környék borait dr. Medvegy János apát-plébános áldotta meg a mise végén. Ezt követően borkóstolót rendeztek a hittanteremben. Dósa Sándor, a Bükki Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke szerint a szőlészek és borászok tavalyi éve kihívással, küzdelemmel volt tele.

Folyamatosan figyelni

– Volt jégverés Mezőkövesd és Bogács térségében, előbb egy kisebb, majd egy jelentősebb, Szomolya, Novaj, Ostoros azonban nagyobb mértékűt kapott. A gombabetegséggel háborúzni kellett, folyamatosan oda kellett figyelni, ki, mikor, mivel permetez. Voltak olyan gazdák, akiknek a peronoszpóra elvitte a termés kétharmadát. Ahol megmaradt a szőlő, ott voltak olyan fajták, amelyek többet produkáltak mint 2018-ban, a nagy része azonban alatta maradt az előző évinek. A borvidéki adatok szerint 50 százalékos terméscsökkenés volt 2018-hoz képest, amely egyébként kiemelkedő mennyiséget hozott. A 2017-es évhez képest nem volt akkora visszaesés – mondta Dósa Sándor.

Az elnök szerint azonban a termelőknek a kisebb termésmennyiségen kívül azzal is szembesülnie kellett, hogy a felvásárlási ár 15-20 százalékkal csökkent, így nem örültek a szőlősgazdák. Sokan elgondolkodtak azon, hogyan folytassák tovább. Azonban amikor a metszés ideje jön, a jövőt látja a gazda, indul az élet, elkezdi a munkát. A gombabetegségek és a jég Felső-Magyarországon kárt okozott, ezért végül minden szőlőt felvásároltak. Volt érdeklődés, mert Egerben nem lett annyi szőlő, mint amennyire számítottak, az Alföldre kevesebb termés kellett és jutott, mint addig.

Szót ejtett arról, hogy a zöldszüret a hegyközségben és a borvidéken sem volt nagyon jellemző. Páran adták be kérelmüket, összesen száz hektárra, olyan fajtákra, amelyek nem voltak kelendőek.

– A termés minősége jó volt. A cukor a kékfrankos esetében 22 fok fölé ment, ami kiváló. A színe is mélyebb, a savak lementek optimális mértékűre, szépen fejlődnek a borok, kiváló évjárat lesz belőle. A fehéreknél magas volt a cukortartalom, a savakra azonban oda kellett figyelni. Aki későn szüretelt, annál elégtek a savak, aki időben, annál megfelelők maradtak, karakteres borok készülnek. A rozénál szintén a szüreten múlott a minőség, aki optimális időben dolgozott, annál nem volt gond. A túlérettnél a sav ellágyult. A rozé alapanyagát is szüretelni kell, nem vörösborból készíteni – fejtette ki Dósa Sándor.

Már javában tart az ültetvényeken a munka, hiszen a szőlővesszők beértek, egészségesek, a metszéshez már hozzákezdtek a szőlészek. Az ősz száraz volt, de novemberben és decemberben kaptak csapadékot, így nincs probléma. Nincs nagyon hideg, pedig kellene, mert idén is áttelelnek a gombák és a rovar kártevők, ezért tavasszal kell majd különösen odafigyelni. Az elnök szerint korrekt termésre lehet majd számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában