sebességkorlátozás

2020.01.30. 14:00

Indokolt-e a sebességkorlátozás Szirmánál?

Olvasónk szerint indokolatlan a korlátozás, a Közút szerint nagyon is az.

Horváth Imre

Fotó: Ádám János

A közelmúltban írtunk arról, hogy sebességkorlátozást vezettek be a 37-es főúton, a csavargyári vasúti felüljárónál, amely után olvasóink kerestek meg minket Miskolc-Szirmáról, ugyanis szerintük arrafelé van egy indokolatlan sebességkorlátozás.

Mindkét irányba

A Miskolc-Szirmát a várossal, pontosabban a Martin-kertvárossal összekötő útszakaszról van szó. Olvasónk a következőt írták: „régen volt már, hogy az itt megépült benzinkút után valamivel, kikerült Szirma felé a benzinkút miatt épített új útburkolat kezdésénél egy 70-es tábla. A város felé vezető irányba nem. Majd idővel ez a tábla átkerült a város felé vezető irányba, kicsivel az új útburkolat előtt. A másikat, ami Szirma felé volt, pedig leszedték. Egy idő után pedig kikerült mindkét irányban.

Sűrűn járunk arra, de látszólag semmi nem indokolja a tábla kihelyezését, az út rossz, de mindig is ilyen foltozott volt, a benzinkút pedig mint leágazás sem indokolhatja (ha mégis, akkor az országban mindenhova 70-es tábla kell a leágazásokhoz?!). Esetleg még a választások előtt megépült kerékpár és gyalogút miatt gondolhatná az átlagember, de kresz szerint a kútnál gyalogosan, vagy kerékpárral át sem lehetne kelni az úton. Tehát logikusan gondolkodva nincs olyan indok, mint az említett cikkében (megsüllyedt úttest), ezért felettébb érdekelne miért van a korlátozás. Személyes tapasztalataim alapján ritkán mérnek itt sebességet, régen amikor volt ilyen, akkor is a Martinkertváros végén a tábla után. Ezen a részen egyébként is a kút után megmaradt a 90-es korlátozás”.

Keresztirányú közlekedés

A felvetéssel a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez fordultunk, szerintük azonban egyértelműen indokolt a korlátozás. „A Miskolc – Szirma közötti úton a jelzett 70 km/órás korlátozás a benzinkúti csomópont, a Szirma – Martinkertváros közötti kerékpáros forgalom, valamint a benzinkút irányába a túloldali gyalog- és kerékpárútról várható keresztirányú közlekedés miatt indokolt, a biztonságos közlekedés fenntartása érdekében” – reagálták megkeresésünkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában