2020.01.26. 18:00
Fortyogó és fűszeres a görömbölyi forralt bor
Forralt bor sokféleképpen készülhet. A görömbölyi fesztiválon a VVV csapat titkait firtattuk.
Dombi Attila,
Vidám csapattal találkoztunk a X. Forralt Bor és Tepertő Napon Görömbölyön az elmúlt héten. Látszólag már semmi dolguk nem volt: bográcsukban vöröslött, szép lassan fortyogott a fűszeres illatú bor.
A VVV, azaz a Veni, vidi, vici! csapat tagjai jó barátok, akik munkahelyeikről ismerik egymást. Vannak közöttük miskolciak, tiszaújvárosiak, de nyíregyháziak is.
Dombi Attilától, a társaság oszlopos tagjától tudtuk meg, ők hogyan készítették a lélekmelengető italt, ami a 0 fokos hidegben mindenkinek jól esett.
– Félédes vörösborral indítunk, ez az alap. Már előző nap készítettünk egy esszenciát, amelynek két fontos összetevője van: az aszalt gyümölcsök és a fűszerek.
A titkos összetevők
– Mi szilvát, meggyet és áfonyát használtunk, a fűszerek közül pedig fahéjat és szegfűszeget. Ezeket már otthon összefőztük egy kis borral, hogy itt már ne kelljen vele bajlódni. A helyszínen csak hozzáadtuk a kapott borhoz, majd megédesítettük, és pikánssá varázsoltuk egy kis Portorico rummal, végül narancskarikákkal. Az intenzív ízű csillagánizs is itt került bele. És ami még nagyon fontos, a szeretet – hangsúlyozta Attila vidáman. Hozzáfűzte: miután a bor felforrt, csak melegen kell tartani, hogy ne távozzon az alkoholtartalma.