Borsod-Abaúj-Zemplén

2020.01.14. 08:00

Esélyes a csúszás, óvatosan

Nulla fok körüli hőmérséklet, ónos szitálás várható a héten.

Pap Gyula

Fokozott óvatossággal közlekedjünk (illusztráció)

Fotó: Ádám János/illusztráció

Borult, ködös idő várható megyénkben, néhol havazás is lehet – a közútkezelő dolgozói készenlétben vannak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai a téli üzemeltetési időszakban 0–24 órás szolgálatot látnak el 12 órás váltott műszakokban – közölte megkeresésünkre a társaság. Ez megyei szinten hatvan nehézgépjárművet, hét hómaró adapterrel is felszerelhető univerzális munkagépet, hét rakodógépet és az ezekhez szükséges személyzetet jelenti.

Hét mérnökségükön mintegy 250 fő téli elhárításban történő bevetésére van lehetőség. Hétfőn a megye országos közútjai jól járhatók, az útburkolatok sónedvesek voltak, a látótávolságot helyenként köd és pára korlátozta.

Megelőző sószórás

Az előrejelzések alapján a következő napokban hószállingózás, ónos szitálás egyaránt előfordulhat (10–30 százalék eséllyel), a csapadék mennyiségét tekintve területi átlagban legfeljebb csapadéknyom várható. Szükség esetén a kezelésükbe tartozó teljes úthálózaton megelőző sószórást végeznek, megakadályozva ezzel a síkosság hirtelen kialakulását. Megyei szinten több mint hatezer tonna útszóró só és érdesítőanyag, továbbá mintegy 250 ezer liter kalcium-klorid-oldat áll a közútkezelő raktáraiban – tudtuk meg.

Amikor jelentősen romlanak a látási viszonyok, célszerű használni az első, illetve hátsó ködlámpát. A KRESZ szerint „tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják”. Tehát csak abban az esetben szabad bekapcsolni a ködlámpát, ha arra a látási viszonyok romlása miatt szükség van.

Észszerűen használni

A német szabályozás szerint autópályán és a gyorsforgalmi utakon 150 méter alatti látótávolság esetén kell bekapcsolni az első ködlámpát. Lakott területen kívül 100-120 méter, lakott területen belül pedig 60-70 méternél rövidebb látótávolság esetén kell használni a ködfényszórót. A ködzárófényt pedig kizárólag erős ködben, 50 méternél rövidebb látótávolság esetén szabad bekapcsolni – írja a hvg.

A szakemberek szerint sűrű ködben a távolsági fényszórót nem érdemes használni, ilyenkor a tompított fényszóró és a ködlámpa együttes használata ajánlott. Ha mögénk érkezik egy autóstársunk, a hátsó ködlámpát ildomos lekapcsolni. Ha pedig mi érünk utol valakit, kapcsoljuk le az első ködlámpát. Jó tudni, hogy ha a látási viszonyok nem indokolják a ködlámpák nappali/éjszakai használatát, akkor a hazai rendőrök akár 30 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak a bekapcsolt ködlámpával közlekedőkre.


Mitől ónos az eső?

Télen gyakran előfordul, hogy a felső és az alsó, hideg légréteg közé nulla foknál magasabb hőmérsékletű légréteg szorul. Ilyenkor a felső rétegben keletkezett hó a középső rétegben esőcseppé olvad, majd az alsó, fagyos légrétegben jégdarává vagy ónos esővé változik, attól függően, hogy a részecskéknek volt-e elég idejük jéggé fagyni. Az ónos eső tulajdonképpen olyan víz, amely folyékony halmazállapotú és 0 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékletű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában