Hasznos alkalmazás

2020.01.30. 13:00

Életet mentő applikáció

A mentők kérik: saját érdekében töltse le az okostelefonjára.

Pap Gyula

Egy „gombnyomásnyira” az életmentő segítség

Fotó: Kozma István

Az Országos Mentőszolgálat, a Vodafone Magyarország Alapítvány és a cseh Medical Information Technologies egy új okostelefonos alkalmazást kíván meghonosítani hazánkban. Az integrációs és lokalizációs munkálatok befejeződtek, az ÉletMentő nevű szoftver 2020. január 23. óta élesben működik, bárki ingyenesen telepítheti a mobiljára. Jelenleg 254 ezer letöltésnél tart a szoftver – tudtuk meg Leskó Diánától, a miskolci mentők szóvivőjétől.

Regisztrálni kell a telefonszámunkat, ez a mentők hívásához, illetve a vészhelyzeti üzenetek küldéséhez szükséges. Az SMS-es regisztrációt követően ajánlott kitölteni a személyes felhasználói profilt, például a születési dátumot, tajszámot. Ezenkívül bevihetjük a rendszerbe, hogy milyen betegségünk van, milyen gyógyszereket szedünk, mire vagyunk allergiásak és hogy milyen idegen nyelvet beszélünk. A kismamák akár a várandósságukkal kapcsolatos adatokat is eltárolhatják a profiljukban.

Segélyhívásként működik

Az applikáció hívásai ugyanúgy „klasszikus” segélyhívások, de a mentésirányító monitorján már a hívás fogadásakor megjelennek a beteg adatait és egészségügyi információi. A pontos helymeghatározásnak köszönhetően hatékonyabbá válhat a beteghez való kiérkezés, de több hasznos kiegészítő funkciót is tartalmaz az applikáció: megmutatja a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertárak, kórházak, defibrillátorok elérhetőségeit, valamint egy általános elsősegélynyújtó kisokos is a részét képezi. Ikonokon alapuló kialakításának köszönhetően az is tudja használni, aki nem képes beszélni vagy nem érti a nyelvet.

Fotó: Kozma István

Az Android- és iOS-rendszerű telefonokon, valamint az Apple Watch-on egyaránt működő ÉletMentő alkalmazáson keresztül érkező hívások fogadására az érintett mentésirányítók maximálisan felkészültek. Az ingyenesen letölthető és díjmentesen használható okostelefonos applikációnak tehát nemcsak a neve ÉletMentő.

Az applikáció letöltése és a segélyhívás is ingyenes

Androidos eszközökön a Play Áruházból, az iOS-es készülékeken az App Store-ból letölthető. 33-35 MB méretű, néhány másodperc alatt rákerül a mobilra. A szoftverben regisztrálni kell a telefonszámunkat, ez a mentők hívásához, illetve a vészhelyzeti üzenetek küldéséhez szükséges. Ezután érdemes megadni a születési évünket, a tajszámunkat és az állandó lakcímünket. Ha nagy a baj, elegendő a kijelző közepén lévő piros MENTŐK gombra rányomni – a véletlen riasztások elkerülése végett a virtuális gombot három másodpercig nyomva kell tartani.

Ennek hatására hívás indul a mentők felé, és a diszpécser azonnal látja a velünk kapcsolatos információkat, így a tartózkodási helyünket.

Jelet küldhetnek a központba

A hívás ingyenes, a 4G hálózaton keresztül történő adattovábbításért sem kell fizetni. Ha olyan helyszínen kerülünk bajba, ahol nincs mobilnet, az alkalmazás SMS-ben továbbítja adatainkat a központ felé. A fejlesztők azokra is gondoltak, akik esetleg nem tudnak beszélni, ők vészhelyzetben a kijelzőn megjelenő és jól látható ikonok lenyomásával küldhetnek specifikus vészjelző üzeneteket a központba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában