Miskolc

2020.01.09. 19:00

Aranyszarvas: bonyolódik

Az örökségvédelmi hatósággal közösen védené meg Miskolc a műemlék patikát.

Tajthy Ákos

Kérdéses a sorsa

Fotó: Ádám János

Nem fogadja el a miskolci önkormányzat a Bigatton Kft. az Aranyszarvas üzlethelyiségének kiürítésével kapcsolatos intézkedését – közölte megkeresésünkre a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Teszik ezt azért, mert – amint azt újból hangsúlyozták – a bútor az épület tartozéka, ami fokozottan védett a 10/2018 MVM rendelet alapján. A hivatal hozzátette, az ügy bonyolultságára való tekintettel az önkormányzat felvette a kapcsolatot a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztályával, a fejleményekről és eredményekről később tájékoztatják majd a sajtót.

Ahogyan arról az elmúlt hónapokban többször is beszámoltunk, megpecsételődni látszik az Aranyszarvas, vagyis Miskolc egyik legrégebbi patikájának sorsa. Az üzletre még 2015-ben került lakat, azóta pedig a patikatörvény módosítása miatt gyógyszertárként nem tudják újranyitni.

Az épület tulajdonosa és az önkormányzat előbb közösen próbáltak megoldást találni, eredménytelenül. Ezután a cég felszólította a miskolci önkormányzatot, hogy vigye el a kezelésükben lévő műemlék bútort. Mivel a helyhatóság erre nem volt hajlandó, Bigattonék bíróságon próbáltak érvényt szerezni akaratuknak. Most elvileg végrehajtás alatt van a bíróság számukra kedvező döntése, viszont a hatóság az épületet műemlékké, a patikát pedig műemléki értékké nyilvánította, ami elvileg lehetetlené teszi az ingatlan kiürítését. A Bigatton cég ez utóbbi, az önkormányzat pedig a kiürítéssel kapcsolatos intézkedést nem fogadja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában