Aranyszarvas gyógyszertár

2020.01.26. 17:30

Aranyszarvas: a dicső múlttól kezdve a csúfos jelenig

A város legrégebbi gyógyszertárának sajnos még most is csak a múltja biztos.

Tajthy Ákos

Továbbra sem tudni, mi lesz az Aranyszarvas gyógyszertár sorsa, sőt még azt sem, pontosan hol van a több mit kétszáz éves, szétszerelt bútorzat. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az önkormányzat a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztályával tárgyal az ügy folytatásáról, és megindította az eljárásokat a felelősségre vonás érdekében. A Bigatton Kft. szerint a helyhatóság jogrendi tévedésben van, a bútorok szétszerelésének költségeit pedig az önkormányzatra fogják terhelni.

A jövő tehát kérdéses, csak a múlt biztos, ezért most úgy döntöttünk, a rendelkezésre álló információk alapján összeállítunk egy kronológiát, melyben az Észak-Magyarország korabeli cikkei alapján felelevenítjük a 2001–2004 közötti időszakot is, amikor egyszer már majdnem vége lett a patikának. Öveket becsatolni, tartsanak velünk az időutazáson!

A legrégebbi

Az biztosnak látszik, hogy az Aranyszarvas gyógyszertár egyike a város legrégebbi patikájának. Nyitása az 1700-as évekre datálható, és az egri Trangus Illés doktor nevéhez fűződik. A jelképét, a kézzel faragott fadarabokból összeállított, természetes nagyságú aranyozott szarvast az egri kanonok ajándékozta a patikának a nyitáskor.

A gyógyszertár a kezdetekben a mai Kossuth utca 7. szám alatt működött, de néhány évtized múlva kiköltöztették a Széchenyi utcára. Előbb a 17. szám alatt, később a 8. szám alatt üzemelt, a mai helyére, az Erzsébet téri sarokházba 1897-ben költözött. Ekkor már Rácz Jenő volt a gyógyszerész, és az 1930-as évekig az ő családja kezében maradt a patika.

Komolyabb felújítása 1980-ban volt, erről már az Észak-Magyarország is beszámolt, ekkor teljesen felújították a műemlék bútorzatot, ami 1990-ben lett védett. Az 1996-os patikaprivatizáció után még öt éven át működött gondtalanul, majd megkezdődött a gyógyszertár első krízise.

Egyszer sikerült

Az Észak korabeli cikkeinek tanúbizonysága szerint a botrány 2001 novemberében robban ki. A vita abból alakult ki, hogy az Aranyszarvast akkor üzemeltető bt. egyik beltagja, Dröszler Béláné gyógyszerész vitába keveredett Bruno Bigattonnal, a kültaggal, az épület tulajdonosával. Ő azt kérte, hogy a patika és az épülettulajdonos közötti bérleti és társasági szerződés lejárta után egyedül üzemeltethesse a gyógyszertárat.

Lapunknak ezt azzal indokolta: a kizárólag profitérdekelt társ akadályozta a szakmai szempontok érvényesülését. Dröszlerné úgy döntött: ő lép ki a bt.-ből, s a tér átellenes sarkán, egy másik bt. keretében nyitja meg a gyógyszertárát. Ez később egyébként egészségtárrá alakult át, mivel bár az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól elsőre megkapta engedélyét, azt később visszavonták.

A műemlék bútorzat megmentése érdekében akkoriban az is felmerült: a Vasgyárban patikamúzeumot létesítenek, és odaszállítják. Az ügyben – sokak mellett – Dobrossy István, a levéltár akkori igazgatója és Ráday Mihály városvédő is felemelte szavát.

Végül 2004 februárjában előbb a Bigatton cég nevében Balázs Bertalan cégvezető-igazgató felszólította az önkormányzatot, hogy szállítsák el a bútorokat, amely viszont tárgyalásokat kezdeményezett.

A városnak ajándékozták

A megszületett megállapodásról már Fedor Vilmos akkori alpolgármester tájékoztatta a sajtót. A fordulópontot ekkor az jelentette, hogy a megyei gyógyszerészkamara a városnak ajándékozta a patika bútorzatát, s olyan szakvélemény született, miszerint a patinás bútor nem mozdítható el a helyéről. Az Aranyszarvas végül hosszas előkészületek, felújítás után 2004. október közepén újranyitott.

Ezt követően egészen 2015-ig majdnem folyamatosan nyitva volt az Aranyszarvas (azért csak majdnem, mert 2012-ben egy rövid időre bezárt). A további néhány év korábbi cikkeinkből már jól ismerhető, de az írásunk alatti idővonalon most is elolvashatók a fontosabb dátumok.


Aranyszarvas-kronológia

  • 1735 – a város testülete tárgyalja az egri Trangus Illés doktor patikanyitási kérelmét
  • 1739 – Trangus doktor megkapja az engedélyt
  • 1793 – a Széchenyi utca 17. szám alá költözik a patika
  • 1800-as évek – a Széchenyi 8. alatt működik a gyógyszertár
  • 1895 – Rácz Jenő lesz az Aranyszarvas gyógyszerésze
  • 1897 – „mai” helyére, az Erzsébet téri saroképületbe költözik
  • 1950-es évek – a patika „neve” 19/38-as gyógyszertár lett, de a miskolciak továbbra is Aranyszarvasnak nevezik
  • 1960-as évek – a régi mintájára készült új szarvasra cserélik a gyógyszertár jelképét
  • 1980 – teljesen felújítva, a műemlék bútorzat restaurálása után újranyílik az Aranyszarvas
  • 1990 – az Aranyszarvas bútorzatát védetté nyilvánítják
  • 1991 – Bigatton lesz az Erzsébet téri sarokház tulajdonosa
  • 1996 – privatizálják a patikát
  • 2001. november – tulajdonjogi viták miatt bezár az Aranyszarvas
  • 2004. október – a problémák elhárítása után újranyit az Aranyszarvas
  • 2012. október – átmeneti időre bezár az Aranyszarvas
  • 2013. január – a patika ismét kinyit
  • 2015. év eleje – ismét bezár az Aranyszarvas
  • 2015. május – a Bigatton kft. felszólítja az önkormányzatot, hogy szállítsák el a bútort, erre örökségvédelmi okok miatt nincs mód
  • 2016. április – a Bigatton Kft. keresetet indít a város ellen az ingatlan kiürítése iránt
  • 2017. június – első fokon a Bigatton Kft.-nek ad igazat a bíróság
  • 2017. október – a bíróság az elsőfokú ítéletet helybenhagyja
  • 2018. február – lejár a kiürítésre adott határidő
  • 2018. július – műemlék lesz az ingatlan
  • 2019. november – 2020. január – a Bigatton Kft. szétszerelteti és elszállíttatja a patika bútorait, melyeket jelenleg ismeretlen helyen tárolnak

  • Patika állapot

    Ne kövezzenek meg, de az Aranyszarvas-féle végtelen történet új része közben – melyben a Bigatton Kft. tényleg kipakolta az Aranyszarvas műemlék bútorzatát, amire az önkormányzat iratbetekintés közben jött rá – többször is kitört belőlem a nevetés. Keserű nevetés volt ez, mert rendkívül dühítő, hogy a szemünk láttára válik semmivé a város múltjának egy újabb darabja, és a megmentéséért látszólag semmit nem tehetünk. Másrészt, a helyzet azért kicsit vicces: az Aranyszarvas folytatásos teleregénye ma már leginkább a The Benny Hill Show-ra emlékeztet.

    De tényleg. Képzeljék csak el: elöl szaladnak az olaszok a patika címerállatával, utánuk meg lohol a polgármesteri hivatal apraja-nagyja, elöl a rendészekkel, akik gumibottal hadonásznak. A felvétel felgyorsítva, szól az ismert dallam, amíg a kompánia elszalad a távolba.

    A város tulajdonában álló bútor közben – jó esetben – egy raktárban porosodik, miközben napról napra kevesebb az esélye, hogy még újra összerakják, arra lassan esély sincs, hogy ott, ahol korábban állt. Itt már nem szól a zene, új műsor kezdődött. Az „Unokáink sem fogják látni” című…

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában