nemzetközi kapcsolatok

2020.01.10. 16:30

A finn nagykövet öröme

A nagykövet először járt Miskolcon, de reményei szerint nem utoljára.

Nagy-Hankó Krisztina

Markku Virri finn nagykövet (balra) egy képet kapott Széphalmi Jurkó László iparművésztől

Fotó: Ádám János

A Miskolci Finn-Magyar Baráti Kör tagjaival találkozott Markku Virri Finnország magyarországi nagykövete, aki örömét fejezte ki, hogy részt vehet az eseményen és megismerheti a szervezet tagjait.

A baráti kör létre jöttének előzménye, hogy 1963-ban baráti kapcsolat alakult ki tamperei és miskolci lakosok között és 1970-től létezik a hivatalos testvérvárosi kapcsolat is – mondta dr. Farkas Tamás elnök. Ötven éve Breitenbach József – aki az önkormányzat turisztikai osztályán dolgozott akkoriban – alapította a baráti kört. A Miskolci Egyetemen 2010-től van finn konzulátus is, melyet Deák Csaba vezet. Tehát több szállal kötődik a város Finnországhoz. Nem gazdasági és nem politikai a kapcsolat, csak baráti – tette hozzá az elnök.

Rendszeresen látogatják egymást a baráti körök, ugyanis Finnországban 59 ehhez hasonló egyesület működik, Magyarországon pedig hatvan. Budapesten közös rendezvény is van a baráti köröknek, illetve a nagykövetség fogja össze őket. Közösen rendeznek kiállításokat is. A finn függetlenség napját december 6-án ünneplik. Ezen a napon a budapesti nagykövetségen vendégül látják a baráti körök vezetőit. A nagykövet először volt Miskolcon és több programon is részt vett.

Az eseményen Széphalmi Jurkó László iparművész, – a baráti kör tagja – átadta „Az Úr szeme” című karc grafikáját a diplomatának, majd sor került egy dokumentumfilm levetítésére a 100 napig tartó finn téli háborúról, amelyben magyar önkéntesek is részt vettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában