Miskolc

2020.01.05. 14:00

A betegek élő közösségben legyenek

Az új betegek általában 80-90 százaléka meggyógyul.

Nagy József

Rozványi Balázs

A Magyar Rákellenes Liga hagyományaihoz híven a Télapóval közösen köszöntötte a rákbetegséggel küzdő és a már kigyógyult gyermekeket egészséges kortársaik és családtagjaik társaságában a Fővárosi Bábszínházban a „Diótörő” bábjátékkal. A telt házas színház csillogó szemű közönségét Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke köszöntötte.

Rozványi Balázs, aki már régen kigyógyult rákbetegségéből, 1993 óta dolgozik a Magyar Rákellenes Liga gazdasági vezetőjeként, ugyanebben az évben a liga pénztárnoka, majd 2009-től a gazdasági elnökhelyettese lett. 2017 februárjában választották az egyesület elnökévé. A küldöttgyűlés a 2019. évben megerősítette tisztségében. 2015-ben megkapta a „Daganatos betegekért” ezüstgyűrűt.

Időben felfedezni

Az előadást követően a liga elnöke kitért rá, milyen fontos, hogy a kis betegek és gyógyult társaik egészséges barátaik, osztálytárasaik körében osztozzanak az előadás élményében. Elmondta, az új betegek száma évente eléri a 300-400-at és mintegy 80-90 százalékuk gyógyul meg.

– Ha időben fedezik fel a kórt, és mielőbb elkezdődnek a kezelések, a gyógyulás esélyei is jobbak – mondja Rozványi Balázs. – A Magyar Rákellenes Liga kezdettől oroszlánrészt vállal abban, hogy a betegséggel küzdők, gyerekek és felnőttek számára minél hamarabb elérhetőbb legyen a talpra állás. Ez pedig igen összetett feladat.

38 alapszervezet

Az északi megyék is szerepet vállalnak Rozványi Balázs szerint.

– Országosan 38 alapszervezetünk van, és ezen belül az észak-magyarországiak meghatározó súllyal vannak jelen. A három megyében, Borsodban, Nógrádban és Hevesben 15 alapszervezetünk működik. Közülük az egyik leghatékonyabbnak a miskolcit nevezném meg. Ezenkívül néhány helyen segítőszolgálatot tartunk fenn, ahol egészségmegőrző programokat szervezünk. Erős alapszervezetünk működik Borsodnádasdon, Encsen, Edelényben, sorolom ezt minden kiemelés nélkül. Tavaly nyáron kerékpárral végigjártuk ezeket az állomásokat, és csupa kedvező tapasztalatokat gyűjthettünk. A ligának országszerte 3500 tagja van. Köztük is kiemelkedő munkát végez a borsodi megyeszékhelyen Virág Judit, aki tagja a segítő szolgálat elnökségének is.

Integrálódás

A liga tevékenysége az elnök szerint a kórházak gyógyító munkájához is integrálódik.

– Magától értetődik, hogy az egészségügyi, gyógyító intézményekkel jó kapcsolatban állunk, és ez így van Miskolcon is. Miután a liga egyesületként működik, tevékenységét a társadalom részéről nyújtható segítségként értelmezi, és ennek kíván megfelelni. Így aztán természetesen sok segítőnk a kórházakban igyekszik kivenni a részét a betegek lelki gondozásából, ott vannak a betegágyaik mellett, amire a rákban szenvedőknek sokszor a válságos helyzetükben igen nagy szükségük van. Kisebb településeken pedig, ahol nincs kórház, ott segítenek a rászorulóknak eljutni a megfelelő szakintézményekbe, elkísérik őket a vizsgálatokra. Tudjuk, hogy az egészséges lélek támogatás a gyógyulónak. Folyamatosan működik a liga telefonos lelki segélyszolgálata is, vezetékesről a hét minden napján térítésmentesen elérhető.

Fejlődési lehetőségek

Az elnök szerint a liga tervezi a jövőben működése továbbfejlesztését is.

– Szeretnénk köreinket újabb fiatal tagokkal frissíteni – mondja Rozványi Balázs –, így például az aktivisták körét már keressük, próbáljuk megtalálni ennek módját. Itt említeném meg, hogy Miskolcon Virág Judit már óvodásoknak, középiskolásoknak szóló programokat is szervez. Örömmel fogadjuk, ha fiatalok maguktól jelentkeznek, ami azért inkább egy-egy projekt támogatásában mutatkozik meg, azt tapasztaljuk, hogy egyelőre rövidebb távú célokhoz könnyebb megnyerni ezt a korosztályt. Ám pontosan tudjuk, így ismerkedhetnek meg a későbbi, rájuk váró, fajsúlyosabb feladatokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában