Tibolddaróc

2019.12.08. 09:01

Tibolddaróc hírnevéért

Beteg férje örömére alapított nyugdíjasklubot egy pedagógus hölgy a községben.

Detzky Anna

Tibolddaróci nyugdíjasok

Hét éve működik a lelkes kis közösség a településen, amely először csak a tagok szórakoztatására jött létre, de mára több művészeti ágban jeleskednek és számos fellépési lehetőséget kapnak.

– Korkedvezménnyel jöttem el nyugdíjba 40 éves munkaviszony után, hogy a beteg férjemet ápoljam. Tulajdonképpen az idősek klubját azért kezdtem el szervezni még dolgozóként, hogy neki is legyen közössége, és ne csak a tv-t tudja nézni. Körbejártam a falut és összejött 20 fő, akikkel 2012. március 9-én el tudtunk indulni. Mára ez a létszám sajnos 11 főre csökkent, ebből négy férfi és 60 év alatti tagunk is van, aki rokkantnyugdíjas – mesélte Bedőcs Lajosné Borbála klubvezető.

Fontosak a falunak

A Patakmenti Szabadidő Központ és Könyvtárban minden hónap második csütörtökjén 13 órától tartják az alkalmaikat.

– Kezdetben csak szalonnasütéseket, színházlátogatásokat, kártyázást, névnapi ünnepségeket és jótékonysági bálokat szerveztünk. Az első fellépésünk március 15-én volt, ahová verses műsorral készültünk. Később aztán a karácsonyi programba és a falunapokba is bekapcsolódtunk, időnként csak mint segítők, ami a Víg Daróci Pincék Fesztiválja néven fut. Aztán támogatást kaptam a klubvezetés kapcsán a mezőkövesdi Matyó Nagymama Klub vezetőjétől. Ők hívtak meg először külső rendezvényre, a Halló még itt vagyok! nyugdíjas-találkozóra. Itt ismerkedtünk meg a Mezőcsáti Lilaakác Nyugdíjas Klubbal is, akik aztán egy dalostalálkozóra invitáltak bennünket – sorolta a klubvezető.

Jó külső kapcsolatok

A helyi népdalkör is felkarolta a közösséget.

– Tibolddarócon már működött népdalkör, és eleinte az ő vezetőjük segített felkészülni a zenés előadásainkra. Közös tagunk Novák László, aki több hangszeren, többek között citerán is játszik, és gyakran kísér bennünket. Egyik református társunk révén az egyházi fenntartású tiszaújvárosi idősotthonban is rendszeresen fellépünk vidám jelenetekkel. A színpadi lehetőségek mellett kedvezményes üdülésekhez is hozzájutottunk, például a Zsóryn és Berekfürdőn. Csatlakoztunk a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége Heves megyei tagszervezetéhez, és rajtuk keresztül is egyre több helyre eljutunk – mondta.

A vezetőt arról is faggattuk, mitől vonzó a közösség.

– Baráti társasággá alakultunk, és nagyon összetartóak vagyunk, mert ha egy valaki indul versenyen, akkor is többen elkísérik a csapatból, általában a polgármester úrtól kapott kölcsönautóval. Így volt ez akkor is, amikor az észak-magyarországi régiós, hárommegyés versmondó versenyen továbbjutottam az országos fordulóra, illetve idén, amikor Miskolcon az ötmegyés, Ady Endre Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Versenyen különdíjat kaptam. Az egész csapat büszke rám, de elkísértük egy másik társunkat is, aki táncdaléneklő versenyen lépett fel – számolt be róla Bedőcs Lajosné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában