fogyatékos emberek világnapja

2019.12.16. 09:00

Segítséget nyújtanak a fogyatékkal élőknek

Az ENSZ december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává nyilvánította 1992- ben, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossá váltak problémáira.

Detzky Anna

Jakubinyi László és Barnóczki Gábor két, fogyatékosokat segítő megyei szervezet vezetője és Hegedűs Andrea

Forrás: ÉM

A Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely alapvető célja volt e napon, hogy bemutassa a fogyatékosokat segítő szervezetek munkáját a városháza dísztermében. A program végén egy szakmapolitikai javaslatot, a Policy Papert adták át az önkormányzat képviselőinek. A Magyarországon egyedülálló helyi szakmai együttműködési hálózat több mint 17 évre tekint vissza, ahol a Vakok és Gyengén látók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete mint gesztorszervezet végzi a koordinátori munkát.

Tízezer érintett

A szakmai műhelytalálkozót Hegedűs Andrea humánpolitikai tanácsnok nyitotta meg.

„Mindig is voltak olyan szervezetek, közösségek, magánszemélyek, akik támogatták a fogyatékos embereket. Mégis felmerül a kérdés, hogy minden esetben megtettük-e értük a lehető legtöbbet. A válaszom nem. Városunkban közel tízezer fogyatékos személy és az őket segítő gondozók, közvetlenül érintett családtagok várják tőlünk a segítséget. Mit tudunk nyújtani? A Policy Paper, vagyis a Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely szakmapolitikai javaslata a kiinduló alapja az együttműködésnek” – mondta.

A továbbiakban a dokumentumban felmerülő témákról, feladatokról esett szó. A javaslat többek között tartalmazza szolgáltatási és hiánytérkép készítését, a fogyatékos gyermekek fejlesztését, az őket nevelő családok támogatását, a krízishelyzeteket megoldó protokoll megtervezését.

„Alapvető cél, hogy egy egészségkárosodott embertársunk zökkenőmentesen értesülhessen róla, hogy mikor, kitől várhat segítséget a problémáira” – hangsúlyozta Hegedűs Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában