Iskola

2019.12.11. 09:30

Meleget hozott a Mikulás

A Kistokaji Általános Iskolában már van fűtés, a diákok visszaköltözhettek a tantermekbe.

Hegyi Erika

Újra melegek a radiátorok a kistokaji iskolában

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Csúszott a fűtéskorszerűsítés a kistokaji iskolában, így a nebulók az őszi szünet után csak december 6-án vehették birtokba újra tantermeiket.

Eddig az alsósok a település óvodájában, házasságkötő termében és a metodista kápolna alagsori termében tanultak, a felsősök pedig a Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT) helyiségeiben, valamint a hozzá kapcsolódó tantermekben.

Az őszi szünet után a diákok rendkívüli tanítási szünetet is kaptak, november 4–8-ig, de az iskola épületének energetikai (így a fűtés) korszerűsítése erre az időpontra nem fejeződött be.

Több határidő

A település honlapján megjelent közleményekből kiderül, az iskola hőtechnikai korszerűsítését végző alvállalkozó többszöri felszólításra sem tartotta be a határidőket, így az iskolában még novemberben sem volt fűtés, emiatt tanítás sem folyhatott ott. A rendkívüli tanítási szünet végén válságmegbeszélés zajlott a községházán. Akkor a fővállalkozó képviselője újabb vállalási nyilatkozatot tett, amiben az állt, hogy november 8-ára a fűtéskorszerűsítés megtörténik az iskolában. Az ígéret azonban csak ígéret maradt.

Nehezítette a helyzetet, hogy közben az ISZKT kazánja meghibásodott, így azt is meg kellett javíttatni, hogy a felsősök fűtött helyiségekben tanulhassanak. Szóba került, hogy ha ez nem sikerül, a felső tagozat a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari Szakgimnáziumának termeiben kap helyet ideiglenesen. Végül erre nem volt szükség, mert a kazánt sikerült megjavíttatni.

Új vállalkozó

Az alvállalkozó azonban az újabb határidőket sem tartotta be, így a település egy új vállalkozót bízott meg a fűtés-korszerűsítéssel, aki a munkát elvégezte, így újra meleg van a tantermekben, mondta lapunknak Bernáth József, Kistokaj polgármestere. Hozzátette: az iskola energetikai korszerűsítése uniós pályázatból történik. Bár a fűtés már működik, de sok munka még hátravan. Például az ablakok külső és belső párkányainak beépítése, két tanterem rákötése az új fűtési rendszerre, a szolárelemek telepítése, ami a meleg víz előállítását szolgálja majd, de a külső gázvezetékeket is át kell építeni, hogy aláférjen a 20 centiméteres szigetelőelem. Gondot jelenthet, hogy a teljes kivitelezés határideje már lejárt. Ezzel kapcsolatban a projektmenedzserek jogászok segítségével keresik a megoldást. A polgármester köszöni a szülőknek és a diákoknak, hogy megértéssel fogadták a kényelmetlenségeket, és türelemmel várták, mikor lesz az iskola újra alkalmas a tanításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában