kiskert

2019.12.02. 07:30

Karácsonyi kaktusz vagy mikulásvirág

A lakás legszebb díszei a növények. Minden évszaknak, hónapnak megvannak a slágerei.

Szaniszló Bálint

Mikulásvirág

A december két nagy kedvence a nevében is telet és boldogságot idéző mikulásvirág és a karácsonyi kaktusz.

Az ünnep pirossága

A mikulásvirágok fenséges, pirosló színükkel már novembertől képesek egy kis ünnepi hangulatot csempészni az unalmas, szürke, ködös hétköznapjainkba.

Csak egészséges növényt szabad megvenni, aminek a levelei élén zöldek, vaskosak, a virágai pedig bimbósak. Érzékeny a hidegre, ezért mindig jól becsomagolva szállítsuk haza. Érdemes virágüzletben, a kertészeti áruházban beszerezni, mert ott biztos szakszerűen ápolták. Ha a gondos otthoni ápolás ellenére lehullatja a leveleit, az annak a jele, hogy az áruházban elhanyagolták. A folyamat sajnos visszafordíthatatlan.

A mikulásvirág nem szereti a huzatot, a hőingadozást és a túlzott meleget, 20 fok feletti hőmérsékleten a levelei gyorsan száradnak és lepotyognak. Radiátortól távol, ablakban, előtérben, folyosón vagy a lakás egy kevésbé fűtött helyiségében, 15-18 fokon érzi jól magát. Fényigényes, sötét vagy félárnyékos helyen hamar elpusztul. Szereti a vizet, ugyanakkor nem viseli el a túlöntözést. Legjobb, ha a földjét nem hagyjuk kiszáradni, mindig nedvesen tartjuk, de ne álljon alatta víz. A hőmérséklet függvényében változik a vízigénye, melegebb lakásban gyakoribb öntözést igényel.

Mutatós, de igénytelen

A kaktusz szó hallatán gyakran az idilli sivatagos táj ugrik be először az embereknek. Novemberben aztán megváltozik a helyzet. A tél közeledtével, ahogy a karácsonyi kaktuszok megtelnek színes bimbókkal és egyre több helyen árulják a kedves kis virágot, a kaktusz szónál már rögtön ezekre asszociálunk. A brazíliai esőerdőkből származó karácsonyi kaktusz kitűnő karácsonyi ajándék is lehet. Mutatós, igénytelen, és ezért hálás növény. Virágoztatása sem ördöngösség, csupán néhány szabályt kell betartani, és nem marad el a virágözön.

Az átlagosnál kicsit kisebb hőmérsékleten, 13-20 fokban, világos, szórt fényű helyen érzi jól magát. A virágzási időszakban ne változtassuk a helyét, és ne tegyük huzatos helyre, mert lehullatja a virágait.

Virágzás alatt sok vizet igényel, jó, ha a földjét állandóan nedvesen tartjuk. Vigyázzunk viszont, hogy ne álljon alatta a víz, mert a gyökerei kirothadnak. Imádja a páradús levegőt, bőséges virág­özönnel hálálja a kavicságyon tartást és az időnkénti permetezést.

Elvirágzás után szedjük le a száraz virágokat és csökkentsük a víz mennyiségét, ekkor ugyanis nyugalmi időszakra van szüksége. Ha tudjuk, csökkentsük a hőmérsékletet is. Áprilistól, amikor a növekedési szakasza kezdődik, tegyük világos, tűző naptól mentes, 24-26 fokos helyre a karácsonyi kaktuszt. Növeljük az öntözést, és kezdjük meg a tápoldatozást.

Pihentessük virágzás előtt!

Májustól szeptemberig kitehetjük a kertbe vagy a balkonra árnyékos, hűvös, szellős helyre. A tűző napfénytől óvni kell, mert az kárt tehet a növényben. Mérsékeltebben öntözzük, jó, ha a földje kicsit kiszárad. A növekedés után ismét egy kis pihenőre van szüksége ahhoz, hogy virágozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában