Állatvilág

2019.12.07. 08:00

Hatékony védekezés az élősködőktől

Kevesen tudják, hogy télen is fontos védeni a házi kedvenceket kullancs és bolha ellen.

Fontos a rendszeres ellenőrzés

Forrás: kisállatorvos.hu

Az egyre gyakrabban előforduló enyhébb telek miatt az élősködők már hazánkban is képesek átvészelni a hideg időszakot, ezért a kisállattartók felkészültsége és ébersége egész évben lényeges. A bolha és a kullancs okozta betegségek és a lehetséges védekezési módok kapcsán dr. Gulya Angéla praxisvezető állatorvos ad néhány hasznos tippet olvasóinknak.

– A megelőzésre számtalan lehetőség nyílik. Például rendelkezésre állnak a mindenki által ismert bolhanyakörvek, illetve léteznek nyakra cseppentős készítmények is. Viszont a legjobban a tabletták, amelyek nagy biztonságot nyújtanak. Rengeteg tévhit kering a tablettákról, hogy ezektől máj- és vesebetegek lesznek az állatok, de ez nem igaz – mondja a szakértő. – Azonban mielőtt bármit is elkezd használni a gazdi, mindenképpen egyeztessen az állatorvossal. Idős ebeknél gyógyszerszedés előtt akár vérvétel is ajánlott. A rendszeres kirándulóknak szoktuk javasolni, hogy kétféle készítménnyel is védjék a kutyát és alaposan vizsgálják át, amikor haza érnek.

Veszélyes a bolha is

A szakember a külső élősködők által okozott betegségekkel együtt az allergiáról is beszélt.

– A bolha kellemetlen és súlyos betegségeket is terjeszt. Ezek közül a legveszélyesebb a galandféreg, amelynek a rovar a közti gazdája. Ahogy a kutyus rágja és nyalja magát, szétrágja a bolhát és így fertőződik meg a féreggel. A másik probléma, ami az élősködő miatt felléphet, a bolhanyál allergia. Ez tulajdonképpen egy allergiás bőrgyulladás, amely általában a hátsó testfélen, a hát és a comb környékén jelenik meg. Nagyon erős viszketéssel és hirtelen szőrhullással jár, akár tenyérnyi foltokon is. Ha már kialakult a bőrpír, akkor nem csak a bolhát kell elpusztítani, hanem az allergiát is kezelni kell. Ez külsődleges készítményekkel: sebfertőtlenítéssel és szteroid tartalmú krémekkel lehetséges, illetve súlyos esetekben injekciós, vagy szájon át történő kezeléssel – ajánlja az állatorvos.

Két nap után fertőz

A kullancsot leghatékonyabban csipesszel tudjuk kiszedni az állatunkból is.

– A kullancs eltávolításáról megoszlanak a vélemények. Néhányan a kullancskanálra, mások a kullancscsipeszre esküsznek. Mi az utóbbit tartjuk hatékonyabb megoldásnak, mert, ha a kullancsot megfogva, azt az óramutató járásával ellentétes irányba kétszer-háromszor megcsavarjuk, akkor az élősködő teljesen kijön a bőrből és nem szakad bele. Amennyiben ezt 36-48 órával a csípés után tesszük, már fennáll a fertőződés veszélye. A kullancsok két súlyos betegséget terjesztenek: a babéziózist és a Lyme-kórt. Mindkettő magas lázzal és bágyadtsággal kezdődik, de az előbbi még nagyon jellegzetes, kávébarna vizelettel is együtt jár. A kórokozó által megtámadott vörösvérsejtek szétesnek, és a vérfesték a vesébe kerül, ami veseelégtelenséget okozhat, ezért ezzel azonnal állatorvoshoz kel fordulni. A Lyme-kór az emberen tapasztalható tünetekhez hasonlóan, kutyánál is tenyérnyi vörös folt megjelenésével jár a csípés körül, ami nem azonos azzal a borsónyi duzzanattal, ami minden kullancscsípés kísérőjelensége. A terápia mindkét betegségnél intenzív állatorvosi ellátást jelent – magyarázza dr. Gulya Angéla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában