Mádi közösségépítés

2019.12.17. 12:00

„Dideregve” segítettek

Ötödik alkalommal rendezték meg a Didergő című rendezvényt.

Erdős József

Földi Istvánné a Mádi Nyugdíjas Klub tagjaival mutatja a mézeskalácsokból készült kiállítás legszebb darabjait a mádi művelődési házban

Fotó: Erdős József

A könnyed hétvégi program a közösség építése mellett a hagyományőrzésről és a segítségről is szól, a vásárokon szerzett bevételből a helyi betegeket támogatják.

Közösséget építenek

A főutcán helyi intézmények árulták saját készítésű termékeiket, hagymás vért, hurkát, kolbászt és kocsonyát is vásárolhattak azok, akik részt vettek a mádi Didergőn a hétvégén. Az egynapos program célja a közösségépítés, a szervezők öt évvel ezelőtt azért hívták életre a rendezvényt, hogy az egész évben dolgozók egy kicsit megpihenve, egymással találkozva tölthessenek el egy napot. A hagyományőrzés sem mellékes cél, hiszen az ételekkel a régen télen mindennaposnak mondható disznóölés kultúráját elevenítették fel. Az így készült étkeket pedig pálinkával vagy forralt borral kísérték, csupán az egészségmegőrzés céljából.

A mádi nyugdíjasklub tagjai házi süteményekkel és mézeskalács-kiállítással készültek a rendezvényre. A habcsókok, hólabdák, valamint a diós, mákos és lekváros hájasok mellett a kínálatból az ünnepek közeledtével nem hiányozhatott a bejgli sem. Sőt, ezen sütemények receptjeit csokorba is gyűjtötték, és a mádi művelődési ház dolgozói segítségével receptfüzetet jelentettek meg, amelyet azok kaphattak meg, akik vásároltak a süteményből.

– A mézeseket a nagymamák gyúrták be, a díszítésükhöz pedig az unokákat vittük segítségül – mesélte Földi Istvánné, a Mádi Nyugdíjas Klub vezetője.

A karácsonyfára is jutott

A 48 tagot számláló klubban minden hónapban találkozókat szerveznek, az összejövetelen megünneplik a névnapokat, és a néphagyományok szerinti jeles napokat is megtartják. A mézes süteményekkel a kiállítás mellett szintén régi hagyományt elevenítenek fel, a nagymamák és unokák által közösen készített finomságok közül a karácsonyfára is akasztottak fel.

A mádi Didergőn a vásárban, a süteményakcióból és az este megtartott batyus bálból származó bevételt a helyi beteg embereknek ajánlották fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában