Hajléktalanság

2019.11.26. 16:00

Senkit nem küldenek el, aki segítségre szorul

A nagyobb városokban is felkészültek a hajléktalanok segítésére a téli fagyok idején.

Tajthy Ákos

A barcikai melegedőnél

Forrás: kolorline.hu

A megye nagyobb városaiban működő intézmények, szállások is felkészültek a fedél nélküliek ellátására a november 1-jén megkezdődött téli krízisidőszakban – ez derült ki abból amit az érintett intézmények vezetői mondtak el lapunknak.

Több nagyobb város, így Kazincbarcika és Tiszaújváros például „házon belül” oldja meg ezt a feladatot. Az észak-borsodi járásszékhelyen a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ (KSZSZK) működtet éjjeli menedékhelyet és nappali melegedőt – a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatainak köszönhetően utcai szociális szolgálatot is.

– A menedékhely befogadóképessége ötven fő, de a krízisidőszakban ezt tizenöt férőhellyel növeljük, ez viszont csupán a meglévő ágyak számát jelenti, el senkit nem küldünk – jelentette ki István Zsolt, a KSZSZK igazgatója. Ezen felül nappali melegedőjük egyszerre harminc főt tud befogadni, de a tél időszakban itt napi szinten akár 80-90 ember is megfordul.

Gondoskodnak róluk

Tiszaújvárosban a helyi humánszolgáltató központ égisze alatt működik a Hajléktalanok Átmeneti Szállása és a nappali melegedő. Soltész-Bundik Anita szakmai vezető azt mondta, a városban körülbelül 35 hajléktalant tartanak nyilván, férőhelyeik is ehhez a számhoz igazodnak.

– Krízisidőszakban az ellátottak többsége a nappali melegedőn tartózkodik az éjszakákat pedig a helyiség időszakos férőhelyein töltik. Az átmeneti szállást pedig tartósan, egy évre vehetik igénybe az ellátást kérők – mondta.

Ózdon a térségi integrált szociális intézmény gondoskodik a krízisidőszakban a fedél nélkül maradtak ellátásáról.

– Éjjeli menedékhelyünk tizenhat férfi befogadására alkalmas, ezen felül van egy ötven férőhelyes átmeneti szállásunk, ahol tizenöt nő és harmincöt férfi ellátására nyílik lehetőség. Ezen felül egy hatvan férőhelyes nappali melegedőnk is van – mondta Jene András, az Ózdi Átmeneti Szállás részlegvezetője. Hozzátette, ebben az évben ugyan nem pályáztak utcai szolgálat támogatására, de, arról a csekély számú hajléktalanról, akik nem hajlandók felkeresni a szállást, saját erőből és adományoknak hála, tudnak gondoskodni.

A Máltai is

Mezőkövesden és Sátoraljaújhelyen a Máltai Szeretetszolgálat látja el a hajléktalanokat. Csehely Tamás, a szervezet regionális ügyvezetője elmondta, Mezőkövesden egy 30 férőhelyes éjjeli menedékhely és egy 35 személy befogadására alkalmas nappali melegedő üzemel, melyeket ebben az évben a krízisidőszak kezdetére saját és közalapítványi forrásból korszerűsítettek.

– Sátoraljaújhelyen harmincöt rászorulót tudunk fogadni a nappali melegedőben és huszonöt időszakos férőhelyünk is van, itt viszont kísérleti jelleggel nem üzemeltetünk éjjeli menedékhelyet. Helyette lakhatási programok segítségével próbáljuk integrálni azokat az ellátottakat, akik alkalmasak az önálló életvitelre. Ez a kísérlet nagyon jó hatásfokkal működik – mondta a regionális ügyvezető.

Hozzátette, a programot Sárospatakra is kiterjesztették és az utcai gondozószolgálatuk is ebben a két városban működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában