Nyésta

2019.11.11. 14:00

Nem rendben, és csendben, de leszavaztak Nyéstán

Megismételték vasárnap az önkormányzati választást Nyéstán, ahol október 13-án azért érvénytelenítették a voksolást, mert az eredetileg 27 szavazásra jogosulttal rendelkező településen a szavazók száma 98-ra duzzadt a voksolás előtti hetekben.

Fotó: Vajda János

Ismételni kellett

Ahogy akkor megírtuk, már az önkormányzati választás előtti napokban szemet szúrt, hogy az egyébként 35 fős Nyéstára a lakosságszámhoz képest nagyobb számban kezdenek bejelentkezni, így már a voksolást megelőző héten felvették a kapcsolatot a szikszói okmányirodával. A helyszíni szemle során kiderült, hogy nagyrészt romos, lakhatásra alkalmatlan ingatlanokba történt a bejelentkezés, ezért az okmányiroda elindította több esetben a kijelentkeztetések folyamatát, illetve felvette azokkal a kormányhivatalokkal a kapcsolatot, ahol a bejelentkezések történtek.

Végül 88-an jelentek meg az október 13-i választáson Nyéstán, de mivel egyértelműnek látszott, hogy nem mindannyian szavazhattak volna, így a választás megismétlése mellett döntött a Helyi Választási Bizottság, és a nyomozóhatóság felé is jelzéssel éltek.

Ilyen esetben harminc napon belül kell megismételni a szavazást, a határidőn belül ez november 10-e lett, bár abban szinte mindenki biztos volt, hogy ennyi idő alatt nem lehet rendezni a helyzetet. Nem is sikerült...

Szinte változás nélkül

A megismételt szavazáson 91 fő szerepelt a névjegyzékben, tudtuk meg Fürjesné Jadlóczki Dórától, a Helyi Választási Iroda elnökétől, aki kérdésünkre elmondta, október 13. óta hét név került le a listáról, mert a vizsgálat alapján kiderült, nincs érvényes magyarországi lakcímük, ez pedig kizáró ok a szavazás során.

A többiek az eredetiek szerint szerepeltek a névjegyzékben, így szavazhattak is, noha minden érintett előtt ismert, hogy többekkel szemben is elindította a szikszói kormányhivatal a kijelentkeztetési folyamatot, mivel romos, lakhatásra nem alkalmas ingatlanokba vannak bejelentkezve.

Az Index helyszíni riportja szerint november 10-én a megismételt szavazáson autókkal hordták a szavazókat a polgármesteri hivatalhoz, ahol a voksolást tartották. Mint írták: „az egyik autót Fehér Gyula polgármesterjelölt vezeti, a másikban Gömöri Attila képviselőjelöltet láttuk. Az ő csatájuk valójában ez a választás, egyikük ökofalut, erdei iskolát szeretne, a másik üdülővel mentené meg a települést a teljes kihalástól”.

Eredmény már van

Ellentétben az október 13-i választással most annyival előbb van Nyésta, hogy hivatalos eredménye immár van a voksolásnak. Eszerint a képviselőválasztáson öten indultak. Szabó Tamás Ákos 1, Teleki Mónika Éva 9, Gömöri Attila Mihály 38, Fehér-Vigóczki Ildikó 44, Mata László pedig 63 voksot kapott, így utóbbi kettő lett önkormányzati képviselő. A polgármester választáson hárman indultak el. Szabó Tamás Ákos nem kapott érvényes szavazatot, Mikó Norbert 37-et, míg Fehér Gyula 42-őt gyűjtött be a voksokból, így Fehér vezetheti a települést. Az érvényes szavazatok száma 79 volt, azonban 82-en járultak az urnák elé.

Most az a kérdés, hogy jogerőre tud-e emelkedni ez az eredmény. Ez szerda, 16 óráig dől el, eddig az időpontig lehet a Területi Választási Bizottsághoz bejelentéssel élni. Ugyanakkor a vasárnap végig a helyszínen lévő Aranyosi István falukutató, vidékfejlesztő jelezte, hogy feljelentést tesz választási csalás miatt.

Ahogy már megírtuk: a megyei rendőr-főkapitányságra beérkezett jelzések alapján az Encsi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított a 2012. évi C. tv. 342.§ (1) bekezdés c., pontja alapján közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Ez az eljárás még folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában