kórházfelújítás

2019.11.06. 16:00

Négyszázötven vödör festék

Több épület belső tere is megújult a megyei kórházban.

Bájer Máté

Balról: dr. Révész János, a kórház főigazgatója, Kozák Danuta és Szabó Antal a pályázatot kiíró cég képviseletében

Fotó: Ádám János

Az egyik vezető festékgyártó cég által tavasszal meghirdetett kórházfelújítási pályázatnak köszönhetően a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és tagintézményei 17 000 négyzetméter falfelület felújítására elegendő festékmennyiséget nyertek. Emellett nettó 440 000 forint anyagi támogatásban is részesült az intézmény, amelyből egy érintőképernyős beteg­őrző monitort vásároltak.

Dr. Révész János, a kórház főigazgatója fokozódó társadalmi érzékenységről beszélt. Véleménye szerint az adományozók viszonya az egészségügyi intézményekhez és úgy általában véve a közszférához jelentős mértékben átalakult.

Főként a tagkórházakra

– Az utóbbi hetek példátlan összefogásainak köszönhetően Magyarországon két gyermek is részt vehetett olyan speciális terápiákon, amelyek költségei messze meghaladták mind a szülők, mind az állam kapacitását – emlékeztetett a főigazgató. – Ezt mi magunk is tapasztaljuk, hiszen a múlt évben létrehozott Támogatói Társaság létszáma – amelybe azokat a magánszemélyeket, vállalatokat, alapítványokat gyűjtjük, amelyek a kórház munkáját valamilyen formában segítették – mára körülbelül 180 főre duzzadt.

Az intézmény ingatlanparkja széles palettán mozog: van olyan épület, aminek az életkora eléri a száz évet, és van, ami tíz éve még nem állt a kórház területén. Éppen ezért a belterek állapota is változatos, volt olyan osztály, amire már igencsak ráfért egy alapos festés. A betegelégedettség szempontjából a kórtermek, folyosók és vizesblokkok külső állapota különös fontossággal bír – ezen belül a burkolatok minősége a leginkább meghatározó. A műszaki igazgatóság számára külön kihívás megőrizni az összes ingatlan állagát. Ebben az idővel vívott, kissé sziszifuszi feladatban kaptak most jelentős segítséget.

– Korábban 5-6 éves időtartamban tudtuk megoldani egy-egy épület vagy osztály festését; az utóbbi időben ezt az intervallumot sikerült háromévesre sűríteni – nyilatkozta Breitenbach Sándor, a kórház műszaki igazgatója, aki szerint 450 vödörnyi festéket nyertek a pályázat során, amelyből 100 vödör olyan speciális festék, ami a kiemelt gyógyászati helyiségek igényeit szolgálja. – A megyei kórház területén a Belgyógyászati és a Kardiológiai Osztályok kerültek felújításra, illetve a Sugárterápiának egy része kapott higiéniás festést. A fő felújítás a tagkórházi telephelyeken történt. A szikszói kórházban 6500 m2, a Semmelweis Kórház Bőrgyógyászati és Infektológiai osztályain pedig összesen

12 000 m2 falfelületet festettek ki – ismertette a munkálatok eredményeit a műszaki igazgató, aki azt is elmondta, hogy milyen szempontok alapján választották ki a re­noválandó osztályokat: „A döntés során figyelembe vettük, hogy az adott területet mikor újítottuk fel legutóbb, illetve az is mérvadó volt, hogy a fertőző betegségekkel foglalkozó osztályokon gyakrabban kell megújítani a falfelületeket.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában