Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.11.20. 11:30

Megyénket is érintheti?

Elterjedt a hír, a kormány számos vidéki kórház bezárását tervezi, amit a szakminisztérium azonnal cáfolt.

Nagy-Hankó Krisztina

Az újhelyi kórházban több orvosi állást hirdetnek

Forrás: ÉM

Ha az osztályt nem is zárják be, sor kerülhet áttelepítésekre és ágyszámok csökkentése is várható, illetve teljes osztályok is megszűnhetnek. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében két kórházat érintene az intézkedés, miszerint a kazincbarcikai intézmény teljes aktív kapacitását a megyei kórházba integrálnák.

Elbírnak a feladattal

Illetve a sátoraljaújhelyi kórházban fennálló gyermekorvoshiányt a gyermekgyógyászati osztály bezárásával oldaná meg a fenntartó, és az ellátást 24 órás sürgősségi osztállyal biztosítaná. A megjelent sajtóhírekre a szaktárca közleményben reagált, miszerint nem volt ilyen előterjesztés. „A kormány nem tárgyalt semmiféle kórházbezárási előterjesztésről, és nem is kér, hogy bármi ilyen előterjesztés készüljön. Ami ezzel szembeni állítás, az mind valótlanság. Az mind álhír” – reagált Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára. Véleményét parlamenti felszólalásában is megerősítette. Az államtitkár úgy fogalmazott: a kormány nem bezárni akar kórházakat, hanem építeni.

Megkérdeztük az érintett kórházak vezetőit. A kazincbarcikai egészségügyi intézmény ügyvezető igazgatója, Tóth Gábor szerint ők még semmilyen hivatalos információt nem kaptak az üggyel kapcsolatban. Náluk nincs szakemberhiány. Megakadt szakellátásuk sincs, a betegek számát illetően lehetne kevesebb, de így is elbírnak a feladattal. A Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház főigazgatóját is kerestük, de lapzártánkig érdemi információt nem kaptunk az intézmény álláspontjáról. Ami viszont tény, hogy honlapjukon közzétett álláshirdetések szerint több osztály élére is keresnek főorvost, egyebek mellett a szülészetre és a csecsemő- és gyermekgyógyászatra.

Gyógyítás észszerűen

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna úgy véli, hogy a legnagyobb probléma az, hogy olyan betegek vannak hosszú ideig kórházban, akiknek tulajdonképpen nem is ott lenne a helye. Főképpen az ápolási osztályokra gondolt, ahol nem is gyógyításon van a hangsúly, inkább a szociális ellátáson. Ez torzíthatja az egészségügyről alkotott képet.

Ráadásul ez rengeteg pluszköltséget ró az adott intézményre – hangsúlyozta az elnök. Kisebb településen lévő kis létszámú kórházakban előfordulhat, hogy át kell gondolni, hogyan lehet a gyógyítást megoldani költséghatékonyan. Az emberi kapacitást és a korszerűséget is figyelembe véve előfordulhat, hogy az átszervezés a megoldás.

A másik pedig az – tette hozzá, hogy infrastrukturális ösztönzést kell adni az egészségügyi dolgozóknak, hogy betöltsenek olyan állásokat, amelyek most üresek. A betegek semmiképpen nem maradhatnak ellátás nélkül. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy messzire utazzanak egy-egy szakrendelésre, ezért számukra biztosítani kell a gyógyítást. A szakszervezeti elnök úgy gondolja, hogy bármilyen észszerű döntés meghozatala előtt a legfontosabb, hogy a felek leüljenek egymással egyeztetni, csak így születhet igazi megoldás. Ha meghallgatják egymás érveit és közelítenek az álláspontok, úgy érhető el, hogy ne váltson ki ellenállást. A lényeg, hogy meggyógyuljon a beteg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában