Miskolc

2019.11.15. 17:00

Megyénkben egyre kevesebb nyugdíjas él

Egészségügy, nyugdíjak, elmagányosodás. Ezek az idősek legfontosabb problémái.

Hegyi Erika

Lukács-Pete Mária beszéde az ülésen

Fotó: Ádám János

Ülést tartott csütörtökön Miskolcon a városházán a megyei Nyugdíjas Parlament. A különböző nyugdíjasszervezetek képviselői a szépkorúak jelenlegi helyzetét vitatták meg a tanácskozáson, majd ajánlásokat fogalmaztak meg, melyet továbbítanak az Országos Nyugdíjas Parlamentnek.

Lukács-Pete Mária, az ONYP megyei elnöke lapunknak még az ülés előtt elmondta: a nyugdíjasok helyzete az egész országban, így megyénkben is nehéz. Az idős embereknek meg kell küzdeniük az egészségügyet érintő problémákkal, az elmagányosodással és sok esetben az alacsony nyugdíjakkal.

Legfontosabb javaslatként éppen azt fogalmazták meg, hogy a nyugdíjakat az úgynevezett vegyes indexálási módszerrel számítsák. Mert bár örülnek a novemberi pluszjuttatásoknak, azonban ez nem épül be a nyugdíjba.

Fogynak az idősek

Az elnök felhívta a figyelmet: jelenleg az ’50-es években született emberek, az úgynevezett Ratkó-korszak gyermekei mennek nyugdíjba. És bár ők hiába vannak sokan, a megyénkben élő nyugdíjasok száma egyre csökken.

– Szeretnénk arra is felhívni a figyelmet, hogy az egészségügyi rendszer javítására és átalakítására van szükség. Köztudott, hogy megyénkben nagy az orvoshiány, a kisebb településeken hosszú idő óta nincsenek főállású háziorvosok. Azzal sem értünk egyet, hogy a 75 évesnél idősebb emberek már nem vehetnek részt bizonyos orvosi vizsgálatokon. Pedig ha ők is megfelelő egészségügyi ellátást kapnának, még sokáig élhetnének tartalmas életet – sorolta Lukács-Pete Mária.

Hozzátette: köszönik szépen azt a lehetőséget, hogy a nyugdíjasok is dolgozhatnak, de szerintük ez a családdal és az unokákkal töltött idő rovására megy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában