Miskolc

2019.11.21. 08:00

Még nincs új helye a Látványtárnak

Újabb egy évvel meg kell hosszabbítani a népviseleti gyűjtemény tárolási szerződését.

Szaniszló Bálint

A Látványtárban: Barna György (hátul) mutatja a gyűjteményt az akkori kulturális államtitkárnak, Szőcs Gézának 2011-ben

Forrás: ÉM

A miskolci közgyűlés november 21-i ülésén újra a testület elé kerül a Kárpát-medence népviseletét bemutató gyűjtemény ügye.

Méltó körülményeket!

Jó fél évtizeddel ezelőtt a Győri kapuban található Lézerpont Látványtár volt Miskolc egyik nagy magánkiállító-helye. A mintegy 600 négyzetméteres területen a közelmúlt tárgyi emlékei mellett a Kárpát-medence népviseletét bemutató gyűjteményt is meg lehetett tekinteni. A gyűjtő, az azóta elhunyt Barna György adományként Miskolc tulajdonába adta át a gyűjteményt.

Az átadás idején, 2013 végén a következőket mondta Barna György a várossal létrejött megállapodásról: „Csak azt kértem: őrizzék meg, és megfelelő módon mutassák be. A szerződés szerint 10 évig folyamatosan látható lesz a kiállítás, 30 évig pedig nem bontják meg a gyűjteményt. Nemcsak a kiállított viseleteket adtam át Miskolcnak, hanem a raktárban tárolt készletet is. Az áttelepítés és az elhelyezés is kockázatos kaland, mert a népviseletekkel bánni nem egyszerű. Az általunk kidolgozott és megvalósított bemutatási módszer bevált. Hét éve van nyitva a kiállítás, azonban a ruhákon semmilyen romlás nem látszik, és a vendégeknek is maradandó élmény a látvány.”

Az akkor született elképzelések szerint a Herman Ottó Múzeum Görgey utcai központi épületéhez csatolt új szárnyban lel otthonra a Kárpát-medence népviseletét bemutató gyűjtemény. Az első határidő 2015. szeptember 30-a volt, azaz eddig kellett volna elkészülnie a kiállítóhelynek, és eddig kellett volna a gyűjteménynek is elhagynia jelenlegi helyét. A szerződésben a határidő 120 nappal automatikusan meghosszabbítható, amivel az önkormányzat élt is, hiszen a módosított határidő sem volt tartható. Azóta többször is meghosszabbították a szerződést, a legutóbbi idén december 31-én jár le. Az látható volt, hogy nem tartható az újabb határidő sem, mert az új múzeumi szárny építése nem kezdődött meg.

Állagmegóvási díj

A most a közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint újabb egy esztendőre van szükség, így a gyűjtemény továbbra is marad a helyén.

A gyűjtemény tárolása és állagmegóvása fejében idén havonta nettó 470 ezer forintot kellett fizetni, ha a közgyűlés jóváhagyja, az összeg jövőre havi nettó 485 ezer forint lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában