szellemépületek

2019.11.08. 11:30

Még kiadó a szellempatikává vált Aranyszarvas

Lassan öt éve, hogy utoljára kinyitott a patinás Aranyszarvas Gyógyszertár.

Tajthy Ákos

Az Aranyszarvas Gyógyszertár jelenleg

Fotó: Kozma István

Nagy visszhangot váltott ki a Kurucz utcai szellemházról szóló október utolsó napjaiban megjelent cikkünk. Amellett hogy a témával kapcsolatban az önkormányzat is reagált, több olvasónk is klaviatúrát ragadott, kérve: járjunk utána néhány ilyen romos és a város képét rontó épületnek, vagy éppen üzlethelyiségnek.

Varga Andrásné az elhagyott házak témájában szakértőnek számít, már több ízben is küldött nekünk levelet, melyben minden alkalommal olyan épületek sorsa felől érdeklődött, melyek sorsa már hosszú ideje bizonytalan, jövőjükről pedig semmit nem lehet tudni. (Az ő felvetésére jártunk utána a hosszú ideje romos Hámor étterem sorsának, illetve barangoltuk be a kultikus vendéglátóegységet). Sajnos elhagyott ingatlan még bőven van, így úgy döntöttünk, a sorozatunkat folytatjuk: ezúttal az Erzsébet tér hajdan volt büszkeségét, az Aranyszarvas Gyógyszertárat vesszük górcső alá.

Az egykori patikáról legutóbb az elmúlt év májusában írtunk, és a helyzet azóta is ugyanaz. Az üzlethelyiség továbbra is kiadó, ezt több tábla is hirdeti, tavalyhoz képest csak annyi változott, hogy a belső teret most már az ablakra ragasztott papírlapok rejtik el a kíváncsi szemek elől.

Az Aranyszarvas egyike Miskolc legrégebbi gyógyszertárainak, ezek 1762-ben nyíltak meg, a 19. század végi bútorzata változatlanul megmaradt. A gyógyszertár kálváriája – melyről időről időre beszámoltunk – lassan húsz éve tart.

Korábbi cikkeink alapján tudni: az ezredforduló idején hosszú évekig zárva volt a helyiség, az épület ugyanis Bruno Bigattoné volt, a patikaprivatizáció során a működtetéshez szükséges személyi jogot viszont más nyerte. A felek vitája hosszú időre ellehetetlenítette a patikanyitást (ekkor rövid ideig az Erzsébet tér túlsó oldalán működött Aranyszarvas Egészségtár néven).

Bizonytalan jövő

2004-ben az akkori városvezetés járt közben az ügy rendezése érdekében, ezután nyolc évig üzemelt is a gyógyszertár. 2012-ben ideiglenesen bezárt, de a következő év elején ismét kinyitott még egy rövid időre, 2015 óta van zárva. Az üzletet hirdető Bigatton Kft. nem túl beszédes, ha a sajtó kérdezi: tavaly is csak annyit mondtak el lapunknak, hogy ők továbbra is gyógyszertárként üzemeltetnék a helyiséget, ez azonban nem csak rajtuk múlik.

Ami biztos, csak az épület a Bigatton cég tulajdona, a műemlék bútorzat viszont Miskolcé. A helyzetet pedig információink szerint az is bonyolítja, hogy a helyiséget egy ideje nem lehet patikaként működtetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában