Nyékládháza

2019.11.11. 12:30

Liba, kacsa, kacsatorta

Borongós időben, de kiváló hangulatban telt a szombat délelőtt Nyékládházán, ahol minden a libáról szólt.

Nagy-Hankó Krisztina

Egy kis libás kézműveskedés

Fotó: Ádám János

A Márton-napi népszokások az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, kötődnek, illetve ez a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani.

Mesevetítés, papírszínház

A Márton-napi ételek jellemzően libafogások. Ehhez a gondolatisághoz csatlakozva rendezték meg Nyékládházán, a Furmann Imre Művelődési Házban immár negyedik alkalommal a Márton-napi libaság, vigasságot.

 

Változatos programok gondoskodtak a jókedvről. A résztvevők a hagyományos vásári forgatag mellett meghallgathatták az Őszirózsa Népdalkört, az óvoda Mókus csoportjának műsorát, Szécsi Viktória és Vihula Mihajlo előadását, a Jam Fix Rock Band koncertjét, a Reményi Ede Zeneiskola zongoristáinak és a Nyékládházi Gyermekkórus szólistáinak műsorát. A könyvtárban volt libakeresés, libatotó, mesevetítés és papírszínház. A kézműves-foglalkozás, valamint a gyöngyfűzés is a gyerekek kikapcsolódását szolgálta, és természetesen a libáról szólt.

A finom étkekről a Búzavirág Nyugdíjasklub tagjai gondoskodtak. Idén is a tombolának volt a legnagyobb sikere, ahol élő liba, élő kacsa, továbbá egy mézes kacsatorta volt a három fődíj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában