faültetés

2019.11.16. 20:00

Közösségi faültetés a jövőnek és a mentőkutyáknak

Húsz fát ültetett el közel ötven ember szombaton ez első közös miskolci faültetési akció keretében.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Fotó: Tóth Attila

Délelőtt tíz óra körül még épp, hogy csak elkezdtek szállingózni az érdeklődők, majd nem sokkal később ásót és csákányt ragadtak, ezzel kezdetét is vette az akció. Kisvártatva leparkolt egy kisbusz a Spider Mentőcsoport kiképzőközpontjának udvara mellett, oldalán Miskolci Nemzeti Színház felirattal. A teátrum hét fős delegációja is megérkezett, és mire egyet pislogtunk, már két újabb gödör keletkezett hirtelen, hála a művészek lelkességének és dolgos kezeinek. Seres Ildikó színművésznő kezében felettébb jól állt a piros lapát, egy cseppet sem finnyáskodott, letérdelt a sárba és rendezte a csemete körül a rögöket. Gáspár Tibor, mint egy jó brigádvezető, énekelve és táncolva végezte a logisztikai munkát a nagy ásózás befejeztével, Papp Endre és Rózsa Krisztián pedig rendületlenül ásott és ásott. Legtöbbjüknek azonban vissza kellett térnie a próbákra, így a két színházi fa elültetése után robogtak is vissza a teendőikhez. Forró teát is kínáltak a hűvös időben a résztvevőknek, amihez azt kérték a résztvevőktől, hogy hozzanak saját bögrét, a környezettudatosság jegyében.

– Elég döcögősen indult az esemény megszervezése, hiszen valóban civil összefogásról van szó. Teljesen önerőből szerveztünk meg mindent, ami nem volt egyszerű feladat, hiszen mindenkinek van munkája, többeknek kisgyermeke is, avagy éppen babát vár, mint a szakemberünk, Tar-Csonka Zsófia is. – meséli Plank-Vass Kitti, az egyik szervező. – Bár először közterületen szerettünk volna ültetni, hamar világossá vált, hogy rengeteg akadálya van, és millió meg egy dologra kell odafigyelni, így a legjobbkor jött a Spider Mentőcsoport felajánlása, amit ezúton is hálásan köszönünk nekik! Az ő kiképzőpályájukon ültettük el a fákat, így a későbbiek során ezeknek a rendkívüli kutyusoknak is lesz hűs árnyék a tanulás közben.

Színészek, tinik, családok

Tinédzserek, kisgyermekes családok, kutyások is csatlakoztak az eseményhez, az egyik kisfiú büszkén pózolt egy fényképhez a fa mellett, melyet édesapjával ketten ültettek el. Szalay Petra színházi rendezőasszisztens pedig olyan elánnal hurcolta a negyven kilós, földlabdás facsemetéket, hogy mindenki csak ámult és bámult.

– Ülőmunkát végzek, így alig vártam, hogy valami fizikai kihívásban vegyek részt, nagyon jól esik most a fizikai munka, teljesen felpörögtem! – mondta Petra, aki a végéig teljes erőbedobással dolgozott.

A szervező csapat tizenöt fát tudott vásárolni saját erőből és a beérkezett adományokból, ehhez érkezett még öt nyírfa a BKEOK Pszichiátriai Osztálya és a Rotary Club Miskolci Angyalok

– Írtunk levelet az összes környékbeli faiskolának és kertészetnek, hogy tudnák-e valahogyan támogatni a kezdeményezésünket, de nemhogy kedvezményt, választ sem kaptunk – meséli Kovács Réka, aki szintén részt vett a szervezésben. – De ez sem szegte kedvünket, és ahogyan az ábrázolt példa mutatja, van igény az ilyen jellegű összefogásra is. – tette hozzá Réka.

– Nagyon boldog vagyok, hogy panelban élőként is részt vehettem egy faültetési megmozdulásban. Jó volt látni, ahogy az egészen fiatal kis aktivistáktól kezdve az idősebbekig mindenki hozzátette, amit tudott. De a gyerekcsapat volt a meghatóbb, igazából nekik ültettünk. Eléggé belejöttünk és a gyerkőcök nagyon élvezték! – mondta Zsoldos Tímea, aki ugyancsak a szervezőbrigád tagja volt.

Arra a kérdésünkre, hogy terveznek-e még hasonló akciót, a maroknyi csapat először nagy szusszanással válaszolt. Majd hozzátették, nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak és hatalmas öröm volt véghez vinni a terveiket, így elképzelhető, hogy tavasszal ismét belevágnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában