Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.11.28. 20:00

Jön a tél. „Felkészültünk”

Az előrejelzések szerint jövő héten hóval érkezhet a tél.

Nagy-Hankó Krisztina

Felkészülten várják-e a havazást? A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint november 10-től, az enyhe őszi idő ellenére az ország teljes területén téli üzemmódra váltott. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei mérnökségeinek kezelésébe tartozó 2599 kilométeres úthálózat téli üzemeltetési munkáira rendelkezésükre áll 10 ezer tonna útszórósó-­kezdőkészlet. Továbbá több mint 440 ezer liter kalcium-klorid oldat, 236 tonna érdesítőanyag és 60 ekézésre és sószórásra alkalmas nehézgépjármű. Szakembereik több mint 39 kilométer hosszan telepítettek hófogó rácsokat, a hófogó erdősávok hossza a megyében közel 29 kilométer.

Márciusig tart a készültség

A megyeszékhelyen hóügyeletet működtetnek a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. közreműködésével. Az önkormányzat tulajdonában lévő közutak gépi hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáit a diszpécserszolgálat koordinálja. A téli útüzemeltetés gépi feladatait a MIREHU Kft. végzi, 6 speciális, tolólappal felszerelt szórógéppel. Nagyobb havazáskor további 8 nagy és 8 kompakt kotró-­rakodó gépet tud munkába állítani a városüzemeltetési cég, így szükség esetén összesen 22 gép áll rendelkezésre. Elsőbbséget élveznek a nagy forgalmú utak és az autóbuszvonalak, ezt követik a meredek és forgalmas mellék­utcák és a felszíni parkolók.

Közösségi összefogással

Cserépfalu első embere, Csendes Péter elmondta, hogy ők kellően fel vannak készülve a tél érkezésére. A héten a helyi védelmi bizottsági megbeszélésen egyeztették a rendelkezésre álló eszközök, gépek és szóróanyagok meglétét. Idén rendeltek egy nagyobb hótoló lapátot is. Adódhat olyan időjárás, amelyre nem lehet felkészülni, de a polgármester bízik benne, hogy összefogással megoldják. Ha szükséges az emberi munkaerő, akkor közfoglalkoztatott kollégákat kérnek fel a feladatra, illetve a helyiek is nagyon segítőkészek. Volt már olyan, hogy a hófúvás elzárta a községből kivezető utat, de ettől egyelőre még nem tartanak.

Lévai István, Hejce polgármestere úgy fogalmazott, ők már nagyon rutinosak, hiszen Hejce az a település, amelyet először szokott elzárni a hó a külvilágtól. Két tolólapos traktorral tartják rendben a település teljes területét. Ha szükséges, a Hejce–Vilmány bekötőutat is segítenek letakarítani a közútkezelő munkatársaival. A lakosság rendkívül rugalmasan kezeli a hó miatt felmerülő nehézségeket. Ilyenkor már több napra bespájzolják az élelmiszert, sőt a helyi kisbolt üzemeltetője traktorral szállítja naponta a friss tejet és kenyeret, ha kell.

Nincs hiány homokból

Nyékládháza polgármestere a síkosságmentesítést emelte ki mint legfontosabb tennivalót. E tekintetben szerencsések, hangsúlyozta Tóth Balázs, hiszen a kavicsbánya közelsége miatt szóróanyaggal – homok és kavics – el vannak látva bőven. Az utakat nehézgépekkel takarítják, amelyben helyi vállalkozók segítik az önkormányzatot. A munkaerő akár hétvégén is rendelkezésre áll és hadra fogható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában