adománygyűjtés

2019.11.27. 17:30

„Ha valaki éhes, adunk neki kenyeret, ha valaki fázik, viszünk neki kabátot”

Jótékonysági kesztyű-, sál- és kabátgyűjtést szervez a Tettre Kész Adományvonal Miskolcon.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Szurasenkó Dániel, az adományvonal vezetője

Forrás: Szurasenkó Dániel fotója

Fotó: Picasa

A Tettre Kész Adományvonalat egy éve hozták létre, de csak néhány hónapja lett aktívabb: ezt bizonyítja a nagy sikert arató kesztyű-, sál- és kabátgyűjtésük is. A Facebookon közzétett jótékonysági eseményre közel ezer érdeklődő jelzett vissza és több százan osztották meg. A felajánlások is szépen gyűlnek: a magánemberek mellett már több mint 90 szervezet ajánlott fel kabátot, meleg ruhát, sálat is.

Házhoz mennek

A gyűjtés módszere talán kissé szokatlan: december 2-án ugyanis házhoz mennek a felajánlott adományokért. A +36 70 417 2616-os forróvonalukon előre szükséges időpontot egyeztetni, s noha szinte teljesen betelt már a naptáruk, néhány helyre még el tudnak menni. Azonban ne csüggedjenek azok sem, akik most esetleg lemaradnak.

– Ha érkezik még több felajánlás, megpróbálunk egy másik időpontot is kitűzni decemberben, és elmegyünk az adományokért – nyugtat meg bennünket Szurasenkó Dániel, az adományvonal vezetője.

A Tettre Kész ugyanis rászorulók jelentkezését is várja, elsősorban konkrét problémával, kéréssel, hogy mire volna szükségük.

Szurasenkó Dánielt kérdeztük a részletekről.

– Nagyon sikeres kampányként tört be ez a kezdeményezésünk. Gyakran koncertezem, a közösségi oldalon elsősorban ehhez a tevékenységhez kapcsolódó eseményeket szerveztem eddig, tehát látom, mennyien érdeklődnek egy-egy program iránt. A mostani kampányunkra közel ezer érdeklődő jelzett vissza, és több százan osztották meg, ami már magában siker – mesélte Dániel. – Van egy forróvonalunk, ahol a kéréseket és a felajánlásokat is várjuk. Nagyon sokan jelentkeztek mindkét oldalról, eddig összesen 450 kérés érkezett, köztük egészen extrémek is. Volt, aki fúrót kért, de egy hölgy például azzal keresett meg bennünket, hogy nemrég szült, elhízott és szüksége lenne egy fogyasztó fűzőre. Ilyen kéréseket nem áll módunkban teljesíteni. Azonban írtak olyat is, hogy nincs fűtés, nem jó az ablakok szigetelése és hasonlók. Jelenleg 320 problémára már találtunk megoldást. Azt nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy nálunk nincs pénzforgalom. Sok visszaélést tapasztaltam már, ezért a jövőben sem szeretnénk pénzt kérni, vagy adni. Alapvetően abban hiszünk, hogy ha valaki éhes, adunk neki kenyeret, ha valaki fázik, viszünk neki kabátot. Konkrét problémákat szeretnénk megoldani, nem pénzt gyűjteni – folytatta a céljaik bemutatását.

Még több kampány

Az adományvonallal egyéb más, célzott kampányokat szerveznek emellett, például babaruhákat és tartós élelmiszereket gyűjtenek, de várják játékok felajánlását is, melyeket árvaházakba, gyermekotthonokba juttatnak majd el. Hamarosan pedig Arlóban rendeznek egy csokigyűjtéssel egybekötött jótékonysági koncertet, ahol a felajánlott édességekből mikuláscsomagokat fognak összeállítani 400 rászoruló roma kisgyermeknek. Több ilyen programot terveznek a jövőben, mivel sokan kérnek használati tárgyakat, háztartási eszközöket, így év elején ilyen jellegű gyűjtés lesz. Ugyancsak januárban kenyér és/vagy teaosztás lesz, melyhez felajánlásokat és önkénteseket is várnak.

– Jelenleg heten koordináljuk az adományvonalat, teljesen önkéntes alapon. Mivel hatalmas vállalkozás ezeket a kampányokat lebonyolítani, folyamatosan várjuk önkéntesek jelentkezését – tette hozzá.

Ezzel azonban nincs vége: egy nagyobb projektre is készülnek.

– Nagyon sokan vannak olyan helyzetben, ahol sok a gyermek, és ez hatalmas problémát jelent, mint látjuk ebből az adománygyűjtésből is. Ezért úgy tervezzük, hogy indítunk egy életvezetési tanácsadás programot, melynek keretében lelkészekkel, mentálhigiénés- és szociális szakemberekkel fogunk általános iskolák nyolcadik osztályába, gimnáziumokba ellátogatni, egyfajta felvilágosítás jelleggel. A gyermekvállalás súlyáról, fontosságáról beszélünk majd a fiatalokkal, arról, hogy mekkora teher a gyermeknevelés, mert úgy érezzük, erről beszélni kell – fejezte be a jótékonysági önkéntescsoport vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában