Miskolc

2019.11.21. 16:00

Aranyszarvas: ez most patthelyzet

A tulajdonos kiürítettné a nagy múltú patikát, viszont a vonatkozó jogszabályok szerint ezt elvileg nem teheti meg.

Tajthy Ákos

Nem mond igazat a Bigatton Kft. és eszében sincsen kiadni az Erzsébet tér egyik sarkán található üzlethelyiséget, azt, amiben a XIX. század elejétől működött, és persze azt, ahol lassan öt éve már, hogy ismét nem működik Miskolc egyik legrégebbi patikája, az Aranyszarvas Gyógyszertár – ezt állítja a Miskolci Tükörkép Közéleti Egyesület (Tükörkép), melynek alelnöke a legutóbbi, a témával kapcsolatos cikkünk megjelenését követően kereste meg szerkesztőségünket.

- Egyesületünk tárgyalt a helyiséggel kapcsolatban a tulajdonos képviselőivel, szerettük volna ugyanis azt kivenni, és ebben a műemléki környezetben berendezni székhelyünket – mondta lapunknak Reiman Zoltán.

Bár a Tükörkép még igen fiatal egyesület, tagjai viszont lokálpatrióta miskolciak, akik korábban is nagy hangsúlyt fektettek a város kulturális értékeinek, műemlékeinek örökség megóvására (olvasóink még bizonyára emlékeznek, ez a szervezet hozta haza májusban a kultikus Fekete kutya szobor másolatát is, ami először a város napján az Erzsébet téren volt megtekinthető).

Visszakoztak

- Bigattonék képviselője eleinte nagyon készséges volt, szóban ígéretet is tett arra, hogy megkapjuk a „szarvast” később azonban elálltak a megállapodástól és helyette az egykori Aranycsillagban ajánlották fel a hajdani rockgödör helyiségét. Ez viszont nekünk nem illik bele az elképzeléseinkbe – mesélte a Tükörkép alelnöke, hozzátéve: ezzel egy időben viszont aggasztó híreket kaptak, informátoruk arról értesítette őket, hogy az Aranyszarvas kirakatát azért ragasztották le, mert a bútorzatot a Bigatton Kft. el kívánja szállíttatni.

Minthogy a műemlék patika bútorzata Miskolc város tulajdona, az önkormányzathoz fordultunk, hiszen az ő tudomásuk nélkül a fentiekre aligha kerülhetne sor. A városházi sajtóosztályon keresztül dr. Buda Zsuzsanna aljegyző sietett segítségünkre, aki elmagyarázta a jelenlegi helyzetet.

A szakember emlékeztetett, a műemléki patikabútorzat évekkel korábban ajándékozás folytán került az önkormányzat tulajdonába, ami után a helyiséget a tulajdonos bérbeadás útján gyógyszertárként hasznosította, a bútorokat pedig a bérlő használta (erről lapunkban többször is beszámoltunk).

„A bérleti szerződés megszűnését követően azonban a helyiség gyógyszertárként történő üzemeltetésére nincs mód, tekintettel arra, hogy kétszázötven méteren belül másik gyógyszertár is működik, ezért a tulajdonos Bigatton Kft. felszólította az önkormányzatot, hogy a műemléki bútorzatot szállítsa el. Tekintettel azonban arra, hogy a műemlékvédelmi hatóság állásfoglalása szerint a bútorzat helyben tartására kell törekedni az önkormányzat a felszólításnak nem tett eleget” – írta az aljegyző.

Műemlék lett

Mint kiderült, a Bigatton Kft. keresetének a bíróság helyt adott és jogerősen kötelezte az önkormányzatot a bútorzat elszállítására és a helyiség kiürítésére. Miután ez nem történt meg, a cég végrehajtási eljárást kezdeményezett a helyiség kiürítése iránt, csakhogy itt jön a csavar az ügyben: időközben ugyanis az Erzsébet tér 2. szám alatti ingatlant műemlékké, az Aranyszarvas Patikát pedig műemléki értékké nyilvánította a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztálya.

Márpedig a védett műemléki értéket épségben, jellegük megváltoztatása nélkül kell fenntartani. A vonatkozó jogszabály szerint a nyilvántartott műemléki érték, műemlék esetében a fenntartási, „jó karbantartási” kötelezettség a rendeltetésszerű és biztonságos használathoz szükséges műszaki állapot fenntartásán túlmenően kiterjed az azok sajátos értékeit képező építészeti, képző- és iparművészeti, valamint kertépítészeti alkotórészeire és tartozékaira, felszerelési tárgyaira is.”

A helyzet tehát most az, hogy bár a végrehajtási eljárás folyamatban van, a műemléki értékké nyilvánítás miatt azonban a bútorzat nem szállítható el, sőt, a helyiség és az ingatlan tulajdonosának együttműködve, közösen kell eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.

Elzárkóznak

Jelenleg tehát a Tükörkép tervei nagyon is reálisak lehetnének, azzal a helyiség tulajdonosa is jól járna, hiszen lenne bérlője, az önkormányzat is, a bútorzat ugyanis jó kezekben és a helyén lenne, és végső soron még a lokálpatrióta egyesület is, aki méltó otthonra lelhetne.

Természetesen szerettük volna megkérdezni a témával kapcsolatosan a másik felet, azaz a Bigatton Kft-it is. A cég képviselőjével többször beszéltünk telefonon, ugyanis szerettünk volna saját szemünkkel meggyőződni arról, hogy a bútorzat még a helyén van (és arról felvételeket is készíteni). Végül a tulajdonos nem, pontosabban most sem tette lehetővé azt, hogy a patikába bejussunk, illetve a képviselőn keresztül azt közölte: a jogi eljárás befejezéséig nem kíván nyilatkozni.

Kérdéseket tettünk fel a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztályának is: arra voltunk kíváncsiak, mit tehetnek ők, vagy az önkormányzat, ha a bútorzatot mégis elszállítják az üzlethelyiségből, illetve arra is, mire számíthat a Bigatton Kft., ha megszegi a jogi előírást. Ha megérkeznek a válaszok, a témára visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában