Miskolc

2019.11.10. 19:00

Akár egy életet is le lehet élni egy panellakásban

Panelban lakni élet­forma. Már csak attól egy közösség része lesz az ember, hogy ott él.

Nagy-Hankó Krisztina

A sűrűn egymás mellé épített panelházak sajátos létformát kényszerítettek a bennük lakókra

Fotó: Vajda János

A közösségi létnek vannak szabályai, amit betartani néha könnyű, néha nehéz, de az biztos, hogy hatalmas tolerancia szükséges hozzá. Ez az, amit ennyi év alatt meg lehet tanulni és be is lehet tartani – állítja Júlia, a háromgyermekes édesanya, aki több, mint 40 éve él panel­lakásban.

Téglából érkezett

Egészen pici gyermek volt még, amikor szüleivel beköltöztek az 55 négyzetméteres első emeleti lakásba, ami akkor csoda volt számukra. Előtte egy másfél szobásban – téglaépítésű házban – éltek hárman, ez ahhoz képest maga volt a mennyország, legalábbis az emlékeiben így él. Minden új volt, a környéken sorra húzták föl a tízemeletes házakat. A szomszédok is újak voltak, és volt új kis pajtás is – mondta mosolyogva Júlia, aki azt kérte, ne használjuk a teljes nevét, de azért szívesen mesél az újság olvasóinak ezzel kapcsolatos gondolatairól.

Egyre kisebb lett

Ők akkor – a hetvenes évek végén – teljesen átlagos család voltak, pont nekik találták ki ezt a konstrukciót, mármint a panellakást. Azóta persze nagyon sokat változott a világ, az igények is. Júlia fiatal korában, a tanulmányai és egy szerelem miatt rövid időre elköltözött a „szülői házból”, azaz a panelból, de pár évvel később visszatért. Az élet hozta így. Aztán sajnos a szőlők elhunytak, és a lakásból örökség lett. Így most már a saját családjával, férjével és három gyermekével él ugyanabban a lakásban. Időről időre mindig alakítottak egy kicsit rajta, tapétázás, festés, laminált padló, járólap, nyílászárócsere, új bútorok. Mikor mire volt szükség és anyagi lehetőség. Minden újabb gyermek érkezésével is újra kellett tervezni, mivel egyre kevesebb lett a hely.

A lakás egy része északi fekvésű, a nappali mindig hidegebb, mint a többi helyiség. Nyáron kellemes, de télen néha fáznak benne. Ez az első negatívum, amit említ, amikor arról kérdezem Júliát, mi az, ami miatt elköltözne. A következő a kert vagy egy nagy terasz hiánya. Ugyan ők szerencsések, mert van hétvégi telkük, ahová kimehetnek, ha unják a „bezártságot”. Bár sokaknak nem is hiányzik a kert, és jól elvannak a négy fal között – fogalmazta meg Júlia. Egy harmadik dolgot is mondott, az pedig a csend, ami nincs. Bár a náluk rohangáló kisgyermekeknek sem igen örülhetnek az alattuk lakók, de tény, hogy ők sem szívesen hallgatják vasárnap délután a fúrót és a kalapácsot. Vagy időnként hétköznap este a felettük lakók veszekedését. Nos, hát ez is a panel. Ezt kellett megszokni, de ennyi év alatt sem sikerült tökéletesen.

Modern irányzatok

Manapság gyakran hallani, az ismerősei körében is egyre elterjedtebb, hogy teljesen átalakítják a panellakás belső elrendezését – hangoztatta Júlia, hozzátéve, hogy ők is gondolkoztak rajta, de eddig nem mertek belevágni. A nappaliból amerikai konyhás étkező-nappalit csinálnak, a konyha pedig hálószoba lesz. Látott már ilyet, és egész jól néz ki – állítja.

Közösségi tér

Vagy az sem ritka manapság, hogy két egymás mellett lévő lakást vásárolnak meg és nyitnak egybe, így kaphatnak akár egy 90 négyzetméteres életteret. Bár erősen felmentek az utóbbi hónapokban a panelárak, még befektetésnek sem rossz, ha valaki később kiadja albérletbe. Szóval annak ellenére, hogy „elavultnak” mondják és sokan értéktelennek is tartják, a tendencia nem ezt mutatja. Júlia mindent összevetve azt mondta, ők most már egy vidéki ház vásárlásán gondolkoznak a gyerekek miatt, akik imádják a természetet és az állatokat, de addig is, amíg itt laknak, még jókat beszélget majd a lépcsőházban az érdeklődő szomszédokkal.


Előnyei is vannak

Nincsenek nem várt meglepetések

A paneleknél nincsenek olyan kellemetlen meglepetések, mint más szerkezetű épületek esetében. Ha elindul a bontás, nem fogunk a parketta alatt 50 cm salakfeltöltést találni szeméttel, nem szakad majd le a vakolat (vagy a mennyezet), nem fog kiderülni, hogy a lakás egy részében nincs is fűtés, nem lesz tengernyi veszélyes hulladék, és semmilyen rejtélyes okból nem fog megrepedezni a hidegburkolat.

Rendezett fűtőrendszer

Egy panelban jellemzően tiszta, átlátható a betonszerkezet, egy működő gépészettel. Nincs költség a kazánokkal, az egyedi fűtés kialakításával, nem kell kéményekkel vesződni, sőt amióta a radiátorok nagy részén egyedi fűtésmérőt helyeztek el, nagy fűtésköltség sincs.

Megfelelő hőszigetelés

Attól sem kell félni, hogy nem jó a hőszigetelés. A 2000-ben elindult panelprogram keretén belül az épületek jelentős részén külső hőszigetelést helyeztek el, sőt sok esetben a lakók úgy pályáztak a támogatásra, hogy a hőszigetelés és a nyílászárócsere egy füst alatt történt meg.

Se penész, se pára

Ha mégis egyedileg kell cserélnünk az ablakokat, célszerű műanyag tokokat, kereteket betenni a felújításnál. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy kis szellőzők legyenek a kereteken, nehogy bepenészedjenek a sarkok. Jó hír egyébként, hogy sem a penész, sem a párásodás nem jellemzőbb a panelekben, mint egyéb épületekben.

Pénztárcakímélő felújítás

Mindebből az is következik, hogy a panel felújítási költségei jól kalkulálhatók, a munka során nem jönnek olyan váratlan pluszkiadások, mint egy százéves épületnél. Beszereltethetünk klímát: erkélyes lakásoknál ez egyszerűen az erkélyre kerül, ha nincs erkély, a homlokzatra tehetjük (utóbbi megoldás településképi bejelentést és lakóközösségi beleegyezést igényel). Egyes esetekben a készülék a lapos tetőre is helyezhető.

Nem muszáj a szomszéd főztjét szagolnunk

Sokan tartanak az áthallásoktól, átszaglásoktól, de ez nem megoldhatatlan probléma. Beköltözés előtt érdemes a melegburkolat alá lépéshanggátló réteget tenni, a vizes helyiségek strangjaiba pedig – ha van lakóközösségi engedélyünk – kerülhet elszívóventilátor csappantyúval, így a szagok kevésbé áramolnak vissza. Vagyis ez sem nagyobb gond, mint a régi házak lichthófjában terjengő hagymaszag, ami ellen tenni sem tudunk igazán…

Falmozgatás? Lehetséges!

Bár valóban be kell tartani a szigorú szabályokat, a falakat is lehet mozgatni. Ahogy már említettük, a bontásnál mindig szükség van statikusra és bizonyos engedélyekre. Sok panelben a válaszfalaknak is van teherhordó szerepük, de akár egy főfalon is elhelyezhető nyílás, annak függvényében, hogy a lakás felső emeleten van-e, bontottak-e már a szomszédok azon az oldalon és így tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában