Egészség

2019.11.16. 09:00

A száraz, cserepes ajkak betegséget jelezhetnek

A hűvösebb idő beköszöntével sokunknak kicserepesedik az ajka.

Novák Krisztina

Ügyeljünk ajkaink állapotára!

Forrás: ÉM

Fotó: petrunjela

Mindegy, hogy milyen típusú a bőrünk – zsíros avagy száraz –, a téllel érkező hideg időjárás megviseli azt. Nem számít kivételnek ez alól a szánk sem. A kiszáradt és berepedezett ajkakért azonban nem csak az ingadozó – hideg/meleg – időjárás vagy a tartós hideg a felelős, sokszor valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben, ezért – ha a probléma nem múlik el pár héten belül – erősen ajánlott orvoshoz fordulni a megoldásért.

Betegség a háttérben

– Amikor komolyabb szájszárazságot tapasztalunk, kirepedezik a szánk széle vagy kicserepesedik az ajkunk, sokszor lehet, hogy egy, a szervezetünkben lappangó betegség tünetével van dolgunk – kezdte dr. Hegedűs Judit háziorvos, belgyógyász szakorvos. – A tünetek megjelenésekor érdemes kipróbálni néhány drogériában kapható szőlőzsírt vagy más ajakápolót, és ha – napokon vagy egy-két héten belül – javulást tapasztalunk, nem kell orvoshoz rohannunk. Amennyiben nem változik a helyzet, esetleg rosszabbodik, érdemes első körben a háziorvosunkat felkeresni. Vannak ugyanis – főleg tinédzserkorban használt – erős akné elleni gyógyszerek például, amik lehetnek a szájszárazság forrásai, de sok más gyógyszer mellékhatásaként is fel van tüntetve a probléma.

Megfelelő kezeléssel

Vashiány, B2-vitamin-hiány, valamint a szervezetben túlságosan nagy mértékben felhalmozott A-vitamin esetén kirepedezik a száj széle, és gombás fertőzés is lehet az ok, utóbbi esetben ajakszárazsággal kísérve. Ilyenkor egy célirányos vérvizsgálattal vagy a beteg szakorvoshoz történő beutalásával időben megfelelő kezelést nyújthatunk a betegnek – tudtuk meg a doktornőtől.

A fűtésszezon kezdetekor sokszor nem vesszük észre, hogy nem megfelelő a levegő páratartalma, pedig számtalan esetben ezt jelzik a kicserepesedett ajkak. Fordítsunk kellő figyelmet a párologtatásra. Dehidratáltság is lehet a probléma forrása, ezért télen is oda kell figyelni, hogy milyen mennyiségű folyadékot juttattunk a szervezetbe, és az is fontos, hogy ebből legalább 1,5 liter csapvíz vagy ásványvíz legyen. Érdemes odafigyelni a táplálkozásunkra, a hideg évszakban is megfelelő arányban fogyasszunk vitaminokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában