Miskolci Egyetem

2019.10.01. 20:00

Volt, nem volt, most újra lesz

Korábban csak Miskolcon volt kulturális antropológia alapszak, de megszűnt, most újraindul.

Hegyi Erika

Dr. Kotics József

Fotó: Bujdos Tibor

Négy év szünet után újra lesz kulturális antropológia alapképzés a Miskolci Egyetemen, tudtuk meg dr. Kotics Józseftől, a felsőoktatási intézmény Antropológiai és Filozófiai Tudományok Intézetének igazgatójától, aki lapunknak elmesélte a képzés kálváriáját.

– Kulturális antropológia 1993-ban indult először hazánkban Miskolcon és Budapesten. Akkor csak osztatlan képzések voltak, így ezt a szakot is öt év alatt lehetett elvégezni. 2006-ban azonban az egyetemek áttértek a bolognai rendszerű képzésre, azaz a legtöbb szak alapképzésre és mesterképzésre bomlott. A kulturális antropológia alapképzése három év lett, a mesterképzése pedig kettő. Ebben az időben csak Miskolcon volt alapképzés az egész országban, mesterképzés pedig Miskolcon és Budapesten. 2015-ben azonban a szakminisztérium felülvizsgálta az egyetemi szakstruktúrát, és különböző szempontok alapján szelektáltak. Ekkor szüntették meg a Miskolci Egyetemen a kulturális antropológia alapképzését.

Tárgyalások

– Az indok az volt, hogy kevesen jelentkeznek erre a szakra. Ez abban az évben igaz is volt, de az meg annak volt köszönhető, hogy kötelezővé tették erre a képzésre az emelt szintű érettségit, így lecsökkent a jelentkezők száma. Azonban 10-15 hallgatónk még így is volt egy-egy évfolyamon – sorolta az intézetigazgató, úgy folytatva –; akkor komoly tárgyalásokat folytattam az alapképzés megmentése érdekében, de nem sikerült. Pedig nagy nemzetközi antropológiai társaságoktól kezdve sokan jelezték szakmai fenntartásukat. Ugyanis a kulturális antropológia Nyugat-Európában és Amerikában is feltörekvő tudományterület, épp az alkalmazhatósága és társadalmi kérdések sajátos látásmódja miatt – vázolta az intézetigazgató.

2020-ban indul

Kotics József elmondta azt is, a szakot újra kellett alapítani, mivel azt korábban törölték az alapképzések listájáról. Ezután elkészítették az akkreditációs beadványt, majd azt 3,5 év kemény küzdelem után végre elfogadta az akkreditációs bizottság. Tehát az ősszel megjelenő Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban már szerepel, hogy 2020 szeptemberétől a Miskolci Egyetemen újra indul kulturális antropológia alapszak.

– A képzés megszűnése, azaz a kényszerhelyzet rávett bennünket, hogy gyakorlatiasabbá és piacképesebbé tegyük a képzésünket. Alapvetően nem változott a koncepció, de a tantárgyi struktúra új formát kapott. Az alapképzés szüneteltetésének az lett a következménye, hogy a mesterszakon is lecsökkent a hallgatói létszám – hárman-négyen vannak jelenleg –, hiszen korábban az alapképzésen végzettek folytatták tanulmányaikat tovább a mesterképzésen. Most újra tudatosítani kell a fiatalokban, hogy a Miskolci Egyetemen újra van kulturális antropológia alapszak – hangsúlyozta dr. Kotics József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában