Szellemépületek

2019.10.25. 14:00

Szellemház a miskolci Kuruc utcában

A kétemeletes épület régóta üresen áll. A közelében élők háborognak.

Hegyi Erika

Szellemház a miskolci Kuruc utcában

Fotó: Kozma István

Hosszú évek óta csúfoskodik Miskolcon a Kuruc utcában egy elhagyatott épület. Ha csak csúfoskodna, nem is lenne olyan nagy baj, de mára balesetveszélyessé vált. Folyamatosan hullik róla vakolat, a tönkrement ablakkeretekből peregnek az üvegek. Valamikor a Háziipari Szövetkezet működött itt, de az hosszú évekkel ezelőtt bezárt. Legutóbb 2008-ban került az érdeklődés középpontjába a kétemeletes, lapos tetejű ház, mert az akkori közgyűlés úgy döntött, hogy a Gyermekváros lakóinak egy csoportja költözik majd oda. Az indok az volt, hogy a város meg akart felelni a gyermekvédelmi törvénynek, miszerint az állami gondozott gyermekeket nem lehet úgynevezett mamutintézményben nevelni, hanem maximum 40 fős nevelőotthonokban vagy 12 fős lakásotthonokban. Végül aztán kiderült, hogy a Kuruc utcai épület nem felel meg a nevelőotthon igényeinek, így azóta sem törődött vele túl sokat senki.

Csupasz falak

A napokban mi is ott jártunk, szomorú látvány fogadott bennünket. A főbejárat üvegeit már rég beverték, ezeket most fém és falemezek helyettesítik. Az emeleti ablakok közül alig maradt meg egy-kettő épségben. Az épület tulajdonosa nejlonnal pótolta az üveget. Ezen az oldalon vakolat már alig maradt a homlokzaton, a vörös téglafalak „ruhátlanul” próbálnak meg ellenállni az időjárás viszontagságainak. Az északi oldal bejáratát és falburkolatát graffitik csúfítják. A résnyire nyíló ajtaján üvegeket, italosdobozokat dobáltak be valakik. A legmegdöbbentőbb látvány azonban az udvar kerítésénél fogad bennünket. A kerítésnek hiányzik egy darabja, itt szabad a bejárás az elhanyagolt, gazos udvarra. A földszinten egy darabon hiányzik az épület fala, itt valószínűleg hajléktalanok tanyáztak, mert matracok, ruhák és nejlonzsákok hevernek szanaszét a menedéken. Ezt egyébként mára berácsozták, valószínűleg már nem lakik itt senki. Beljebb nem merészkedünk, de az orrfacsaró bűz elárulja, hogy valószínűleg a gazos udvar vécéként is funkcionált vagy funkcionál.

Félti a gyerekét

A környéken lakók egyáltalán nem örülnek, hogy ilyen állapotban kell látniuk az épületet házuk vagy lakásuk közvetlen közelében.

 

– Azt mindenki tudja, hogy ha egy épületet üresen hagynak és a tulajdonosa nem gondoskodik az őrzéséről, hamarosan pusztulásnak indul – mondja elöljáróban Király Gergely, aki a közeli tízemeletesben lakik. – Ezzel a házzal is ez történt. Suhancok kitörték kővel az ablakokat, a fiatalok rendszeresen bejártak inni és drogozni, a hátsó részt pedig hajléktalanok foglalták el. Az egész épület balesetveszélyes, de közegészségügyi veszélye is van – sorolja Gergely.

Kétgyermekes édesanya, Ágnes sétál az épület felé. Kérte, teljes nevét ne írjuk meg.

– Felháborító, hogy évtizedekig állhat egy sűrűn lakott lakótelep közepén egy ilyen ház. A nagyobbik fiam már 12 éves, leengedem egyedül játszani, de mindig ott van bennem a félelem, hogy a barátaival elindulnak felfedező útra a ház udvarára vagy a házba, mert az oldalsó bejáratát már felfeszítette valaki, és valami bajuk történik. Mindig a lelkére kötöm, hogy nem menjen még az épület közelébe se. De milyen a gyerek? Mindenre kíváncsi – teszi hozzá aggódva az édesanya.

Varga Andreától, a terület újonnan megválasztott önkormányzati képviselőjétől megtudtuk, az elhanyagolt épület magántulajdonban van. Úgy tudja, a tulajdonos nem valószínű, hogy rendbe tudja majd hozni az ingatlant.

– Szeretném, ha a város a tulajdonviszonyok rendezése után átvenné ezt a házat, és valamilyen új funkcióval töltené meg – jelezte Varga Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában