Miskolc

2019.10.12. 11:00

Segítenek, ha jön a stroke

A téma az emberek nagy arányát érinti, hiszen a harmadik leggyakoribb haláloknak számít. Miskolcon azonban kitűnő az ellátás ezen a területen.

Nagy-Hankó Krisztina

Balról: Dr. Nagy Gábor, Dr. Valikovics Attila, Dr. Pfiegler Péter

Fotó: Ádám János

Stroke Szakdolgozói Vándorgyűlést rendezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Miskolcon. Pfliegler Péter alpolgármester megnyitójában hangsúlyozta, hogy büszke a kórház sikereire, a nemrégiben elnyert magas rangú kitüntetésre, hiszen az intézmény megkapta a Kiváló Integrált Nagykórház díjat. Továbbá, a tanácskozásra az ország számos részéből érkező résztvevőnek figyelmébe ajánlotta a város látnivalóit, hogy a találkozás ne csak a munkáról szóljon. Ezt követően dr. Nagy Gábor orvos-igazgató is köszöntötte a vendégeket, majd dr. Valikovics Attila osztályvezető főorvos, mint az egyik főszervező, osztotta meg gondolatait a jelen lévőkkel.

Fontos a prevenció

Az agyi érkatasztrófa kifejezetten népbetegség Magyarországon és a világban is. A harmadik leggyakoribb haláloknak számít. Az életben maradottak 30-40 százalékának is valamilyen szövődménye visszamarad – mondta dr. Valikovics Attila. Mozgáskorlátozottság, vagy gondolkodás és pszichés tünetek lehetnek. A stressz, az egészségtelen életmód, a mozgásszegénység, rossz táplálkozás, alvászavar, élvezeti szerek használata közre játszik a betegség kialakulásában. Nagyjából 20-25 évvel ezelőtt, amikor felismerték ezeket a tényeket, jelentősen javultak a stroke epidemiológiai adatok – hangsúlyozta a főorvos.

 

A megelőzés fontosságára nem lehet elég nagy hangsúlyt fektetni, ebben elsődleges a szakellátás feladata. Nők és férfiak esetében egyaránt jelentkezhet ez a betegség, talán a nőknél ritkábban, mert ők jobban vigyáznak magukra, rájuk inkább idős korban jellemző. A férfiaknál gyakoribb és már fiatalabb korban – 40-50 évesen is – előfordulhat. Ha nagyon fiatalon jelentkezik a kór, akkor valószínűleg genetikai háttere van – tette hozzá.

Magas szintű ellátás

A megyei kórházban van az ország egyik legnagyobb stroke ellátóhelye, 130 ágyuk van, ebből 90 a stroke ellátást biztosítja, a másik 40 a neurológia egyéb területeit. Betegforgalom tekintetében is az egyik legnagyobbnak számít. Minden személyi és tárgyi feltétel adott, a szűrés, gondozás, rehabilitáció tekintetében is. Nagyon sok olyan képalkotó módszert tudnak alkalmazni, amely az akut ellátás minőségi szintjét jelentősen javítja. Speciális CT, MR és ultrahang, valamint agyi érfestés vizsgálatokat tudnak végezni – emelte ki az osztályvezető főorvos. Az akut stroke betegeknek az országos átlagnál jóval magasabb számban tudnak speciális terápiát biztosítani. Szisztémás vérrögoldást, – agyi erekbe bekerült vérrög oldását – illetve mechanikus vérrög eltávolítást is tudnak végezni az osztályon, ami szintén kevés helyen van az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában