Miskolc

2019.10.17. 13:00

Repednek a Bagolyvár gerendái

A hároméves épület előtetőjét tartó gerendák miatt egy időre lezárták a parkolót is.

Szalagokkal elkerítve

Fotó: Kozma István

2016 júniusában adták át Felső-Majláthon a Bagolyvár épületét, máris le kellett zárni a mellette fekvő parkoló egy részét, mert az épület veszélyessé vált. Az elmúlt hétvégén csodálkoztunk rá, hogy piros-fehér szalag zár el jókora területet a parkolóból, az épület északi oldalán. Érdeklődésünkre az egyik Bagolyvárban dolgozó férfi elmondta, az előtetőt tartó gerendák annyira megrepedtek, hogy biztonsági okokból kihúzták a szalagot. És valóban, a zöldre pácolt, vastag gerendákon jókora repedések húzódnak. A függőleges faoszlopokon ugyanúgy, mint a vízszintes gerendákon. A férfi hozzátette azt is, télen építették a Bagolyvárat, valószínűleg az az oka, hogy a fagerendák csak eddig bírták.

Kedd reggel is jártunk a Bagolyvárnál, akkor már a lezárást jelző szalagot nem találtuk, helyén gépkocsik álltak, bár az előtető gerendáinak állapota ezóta sem változott.

Gyorsan építették

Néhány arra járót kérdeztünk, mit szólnak ahhoz, hogy három évig bírták a gerendák. Varga László Zoltán csak a fejét csóvája. Mint mondja, valami olyasmit hallott, hogy pályázati pénzből épült a Bagolyvár, ezért gyorsan be kellett fejezni az építkezést. Valószínűleg ez bosszulja most meg magát.

– Az építkezésekhez mindig száraz gerendát kell használni, ilyen repedések akkor történnek, ha a faanyagot nedvesen használják föl. Kár, hogy a több száz milliós épületet máris javítani kell – teszi hozzá.

Ónodi István minden reggel itt teszi le az autóját, a P+R parkolóban. Ő azt nem érti, hogy ha az előtető veszélyessé vált a megrepedt gerendák miatt, akkor most miért lehet mégis mellette parkolni? Vagy megvárják, amíg nem történik valamilyen baleset? – teszi fel a költői kérdést.

509 millióból

A Bagolyvár Miskolc egyik emblematikus épülete, először az erdészeté volt, majd lakóházként működött, két évtizeden keresztül pedig elhagyatottan állt és csaknem méltatlan sorsa jutott. 2015 végén a miskolci önkormányzat az eredeti épületet lebontotta, majd annak mását uniós forrásból építette föl több mint 509 millió forintból.

A Bagolyvár ma többfunkciós épületként szolgál: itt kap helyet a város közlekedési vállalatának jegy- és bérletpénztára és a városi kerületi rendészet. Az utasok számára pedig várótermet alakítottak ki. Tervben volt, kormányablak nyitása és kerékpárkölcsönzés is, de ezek azóta sem valósultak meg.

Kerestük az épület kivitelezőjét, a Gerixon Kft.-t is. Itt Magyari István András, a cég egyik ügyvezetője lapunknak azt mondta, hozzájuk nem érkezett jelzés az épülettel kapcsolatban. Ahhoz, hogy meg tudja mondani, mi lehet a baj a gerendákkal, ki kell menni a helyszínre és meg kell vizsgálni azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában