Miskolc

2019.10.02. 19:30

Miért legyek királylány, ha vegyész is lehetek?

„Mi a pálya?” címmel műszaki pályaválasztó fesztivált tartottak a Miskolci Egyetem Körcsarnokában.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Nagy-Hankó Krisztina

A Miskolci Szakképzési Centrum a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szervezésében megvalósuló rendezvény célja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára az ipari szereplők, valamint az oktatási intézmények együttműködésével élményalapú, látványos bemutatókkal keltsék fel a műszaki pálya iránti érdeklődést és segítsék a fiatalokat pályaválasztásukban. Az eseményen a Szakképzési Centrum hat műszaki szakgimnáziuma várta a diákokat.

Danyi Vilmos a rendezvény alapítója elmondta, hogy amikor kitalálta ezt a fesztivált, a műszaki ágazatokat helyezte előtérbe, az erősáram, a gyengeáram, a távközlés, informatika, vegyipar, gépészet területét. A célja az volt, hogy megismertesse ezeket az általános iskolásokkal, továbbá, hogy a középiskolások építsék ki a kapcsolatot a cégekkel. Illetve, hogy az iskolák és cégek között harmonikus együttműködés alakuljon ki.

A gyerekek itt egy helyen láthatják, hogy majd hol dolgozhatnak és ahhoz melyik iskolába kell menniük tanulni. Erre a napra 1300 gyermeket vártak összesen. Az iskolások turnusokban érkeztek, mondta Güntner Attila projektvezető, aki hozzátette öt éve szervezik meg a „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztivált, az ötletgazda Danyi Vilmossal közösen. Első évben csak Budapesten volt, a következő évtől már vidéken is. Évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés, ezért komoly szervezést igényel az iskolások érkezése a rendezvényre, hogy a lehető legtöbben részt vehessenek és minél több bemutatót láthassanak.

 

Informatikai szakon tanul Munkási János 12-ikes diák, a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnáziumában. A rendezvényen, mint segítő vett részt. Véleménye szerint nagyon érdeklődőek a gyerekek, főleg a látványos fizikai kísérletek és robotok tetszenek nekik, de a szakmák iránt is nyitottak.

Kapucnik Máté és Balassa Gergő nyolcadikosok a Bulgárföldi Általános Iskolában. Mátét leginkább az elektronika érdekli, azon belül is a CNC technikus vagy erősáramú technikus, de az informatika is. Nyáron voltak táborban a Bláthyban és ott megtetszett nekik a műszaki pálya, Gergőnek főképpen a robotika. Más standokat is megnéztek, ahol elektronikai kísérletek voltak, de ők biztosak abban, hogy ebben az iskolában szeretnének továbbtanulni és ezért mindent meg is tesznek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában